Komemoracija za žrtve Bljeska

U Okučanima, u hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija, održano je juče molitveno sjećanje na godišnjicu progona Srba u operaciji Bljesak 1995. Među okupljenim građanima, bili su i brojni SDSS-ovci, poput Borisa Miloševića, Mirjane Oluić, Dejana Mihajlovića, Nikole Ivanovića, Siniše Martinovića, Ranke Milojković i drugih.

Evo što o tim danima i kasnijem tretiranju žrtava i njihovih porodica kaže Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću:

“Prvog dana akcije, 01. svibnja 1995. godine, oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik. Od dvadeset i dvije ubijene žrtve ovoga zločina, troje je djece (brat i sestra, Goran i Gordana Vuković, u dobi od jedanaest i osam godina te njihova sestrična, Dragana Vuković, u dobi od sedam godina) i 11 žena.

Neki članovi obitelji nasilno ubijenih u Medarima, u svijetlu činjenice da je kazneni postupak za ovaj zločin još uvijek u predistražnom postupku, pokrenuli su protiv Republike Hrvatske građanske parnice sa zahtjevom za naknadom nematerijalne štete.

Sudovi odbijaju spomenute zahtjeve, a Državno odvjetništvo RH u nekim slučajevima pokreće i ovrhe nad nekretninama obitelji žrtava kako bi se naplatili sudski troškovi izgubljenih parnica, dok s druge strane po pitanju kaznenog procesuiranja odgovornih za zločine u Medarima poduzimaju tek predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 24 godine nakon zločina”

Po završetku molitve, okupljeni su se uputili u obližnje Medare gdje je takođe evocirano sjećanje na žrtve Bljeska u ovom selu. Saborski zastupnik Boris Milošević, pod Spomen-krst, položio je vijenac u znak sjećanja na žrtve nekažnjenog ratnog zločina koje su pripadnici Hrvatske vojske počinili u Medarima 1995.