Komemoracija u Plavnom i Gruborima: Pravde još nema, a zakon šutnje jači je od časti i istine!

U selu Plavnom i zaseoku Grubori kod Knina, održana je juče komemoracija za civilne žrtve srpske nacionalnosti ubijene nakon operacije Oluja. Ni nakon 27 godina za zločin niko nije odgovarao, Zbog ubistva šestero civila u Gruborima dva puta se sudilo bivšim pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko, no oslobođeni su krivnje zbog nedostatka dokaza. Presuda je postala pravomoćna u oktobru 2019., a u obrazloženju Vrhovni sud jasno je naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati.

Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH istaknula je da je po razbacanim zaoseocima Plavna, tokom i nakon Oluje, stradalo više od trideset civila Šimpraga je ustvrdila kako nepravde i zlo koje su se dogodile hrvatskom stanovništvu na ovom prostoru početkom devedesetih ne mogu i ne smiju biti opravdanje za niti jedan zločin.

“Procesuiranje ratnih zločina nije samo pitanje istine, pravde i zadovoljštine obitelji žrtava, već ispit zrelosti za nas i našu državu da pokaže da stoji iza riječi koje slušamo – da ratni zločin ne zastarijeva, da su sve žrtve iste i da su svi ljudi ravnopravni”, poručila je. Bol obitelji koje su izgubile svoje najmilije povećava se svakom nepravednom odlukom sudova, svakom birokratskom preprekom u povratku te svakim izljevom mržnje prema Srbima, dodala je.

“Pravde još nema, a zakon šutnje jači je od časti i istine”, poručila je Šimpraga

“Siguran sam da i oni kojih se danas sjećamo, a i vi koji ste se danas ovdje okupili želite više od sukobljavanja oko stradanja i oko ratnih strahota. Želite da stanemo na put mira, put pravde i na put međusobnoga izmirenja”, rekao je Milorad Pupovac  predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a.

Govoreći o zločinima u Gruborima, rekao kako uprkos obećanjima danima UN-u, civilne i policijske vlasti tog područja nisu provele istragu niti obradile i sačuvale mjesto zločina. Hrvatski i haški sudovi ustanovili su da je zločin počinjen i da su ga počinili pripadnici ATJ Lučko, ali sve je pravosudno završilo oslobađajućim presudama zbog nedostatka dokaza. Pupovac je kazao kako je prije dvije godine napravljen važan korak prema pomirenju i građenju boljih hrvatsko-srpskih odnosa, ali da neriješena pitanja ratnih zločina u odnosima Hrvatske i Srbije, kao što vidimo, čujemo i znamo, dodao je, ozbiljno narušavaju ono što je postignuto.

Na komemoraciji su, između ostalih, sudjelovali i šibensko-kninski županMarko Jelić i kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić.

tekst: dnevnik.hr/foto: fb profil snv