Komemoracija u Jadovnu

Dan sjećanja na Jadovno 1941. deseti je put juče obilježen kraj centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom od najokrutnijih logora smrti za vrijeme ustaške vladavine. Komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i ove je godine okupila potomke žrtava, brojne goste i aktiviste koji su se zajedno prisjetili stradalih u tom logoru NDH.

Komemorativni skup započeo je parastosom i kadišem kraj Šaranove jame, jednog od najpoznatijih stratišta kompleksa logora Gospić-Jadovno-Pag. Parastos su služili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika gornjo-karlovački Gerasim, dok je kadiš održao rabin Luciano Moše Prelević.

– Ovdje smo kako bismo istaknuli povijesnu istinu o ovom stratištu, to je naša dužnost i obaveza kako mrak povijesnog revizionizma ne bi prekrio istinu o ovom i drugim mjestima stradanja nevinih ljudi. Ekstremna desnica se ponaša kao da je u Drugom svjetskom ratu pobijedio fašizam, odnosno HitlerMussolini i Pavelić. To samo pokazuje da su još uvijek izgubljeni u vremenu i prostoru. U širokom luku zaobilaze istinu o zločinima koje počinio ustaški režim. Ako se i spomenu zločini, onda je to krajnje izrelativizirano – rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca, i dodao da u Hrvatskoj ipak postoje ‘pomaci u pozitivnom smjeru’

– No u isto vrijeme itekako ima golemih razloga za zabrinutost. Mladim ljudima danas se u školama nude vjera i nacionalizam, ne uče o antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti… Želimo antifašističku, europsku i civiliziranu Hrvatsku. Ovdje smo kako bismo istakli povijesnu činjenicu – ljudima koji su ovdje stradali presudio je rasni zakon koji je ustaški režim uveo nakon formiranja NDH. Njihova jedina krivnja je što su bili druge nacije i vjere – poručio je Habulin.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus podsjetio je na kronologiju zločinačkog poduhvata ubijanja u tom ustaškom logoru smrti, na deportaciju zatočenika i masovnost egzekucija, kao i sramotan odnos prema spomen-obilježju u Jadovnu tokom 1990-ih te spomen-ploči na Pagu koja je uništena u nekoliko navrata.

– Želimo da puna istina o žrtvama dopre do javnosti i do mladih koji ne znaju ništa o njima. Želimo da se otvoreno kaže da je NDH bila zločinaka tvorevina, jer grupe i pojedinci to negiraju. Na primjer, prije nekoliko dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je primila Hrvatski obredni zdrug Jazovka – rekao je Kraus i dodao da u Hrvatskoj već godinama postoje grupe koje se trude relativizirati zločine.

– Oni tvrde da su komunistički zločini bili gori. Za njih je Dan oslobođenja Zagreba dan okupacije. Zločine treba razlikovati, a ne izjednačavati, ali ih sve treba osuditi. Želimo da se zna tko je bio žrtva, a tko krvnik – poručio je Kraus.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a, rekao je da je uvredljiva ploča ‘Dobrodošli u Jadovno’ koja stoji na ulazu u spomen-područje, jer ‘ona podsjeća na oznake koje su naši preci nosili na odjeći nakon uspostave NDH’.

– Nema nikog tko će reći da toj ploči ovdje nije mjesto. Neka čuju to predstavnici vlasti ove županije i one crkve kojima to ne smeta i kojima ne smeta što nisu ovdje s nama otkako se sjećamo žrtava. Neka čuju ono što je rekao Kraus, da je dva puta ploča na Pagu u uvali Slana bačena u more. Ovdje se treba zapitati: ima li zemlje u Europi u kojoj je to moguće? Ima li zemlje čiji premijer nakon što pošalje vijenac na Sutjesku u pojedinim medijima biva nazivan ubojicom Hrvatske – rekao je Pupovac, koji se potom osvrnuo na one koji misle da je dovoljno posjetiti samo Jasenovac, a zapustiti preko 50 drugih mjesta stradanja.

– Koliko god je teško govoriti na ovom mjestu, mi, narodi žrtava, Srbi, Židovi i Romi, ne samo da žalujemo – mi ovdje crpimo snagu koju trebamo da se u ime umorenih suprotstavimo onima koji žele rehabilitirati NDH. Tko nije bio u Jadovnu, nije bio u Jasenovcu. Tko nije dolazio u Jadovno, nije dolazio i ne dolazi u Jasenovac. To sa ovog mjesta poručujem svima koji misle da je dovoljno da se dođe samo u Jasenovac, a da se preskoče druga mjesta stradanja, pogotovo ovo, najokrutnije koje se može zamisliti – kazao je Pupovac i dodao da se nada da će se sljedeće godine održati komemoracija na Pagu, prvi put od 2013.

U ime Vlade RH vijenac je položila premijerova izaslanica Nevenka Benić, u ime Vlade Republike Srbije Ivan Bošnjak i predstavnik pokrajinske Vlade Nebojša Vojnović. Vijence su položili i Ognjen Kraus, AleksandarTolnauer i Luciano Prelević u ime Koordinacije židovskih općina, Milorad Pupovac ispred SNV-a, Veljko Kajtazi ispred Saveza Roma ‘Kali Sara’, dožupan Ličko-senjske županije Nikola LalićĐorđe Mihovilović iz Javne ustanove spomen-područja Jasenovac te delegacija Šeste ličke proleterske divizije ‘Nikola Tesla’ iz Beograda.

tekst: portalnovosti.com