Komemoracija u Glini: Vratite ime Spomen-dom

Da je na prostoru ispred Hrvatskog doma, nekadašnjeg Spomen-doma u Glini, na mjestu gdje je stajala crkva Presvete Bogorodice, teško govoriti ali još teže šutjeti, potvrdila je komemoracija strašnog zločina napravljenog 27. srpnja i 8. kolovoza 1941. godine.

Riječ je o jednom od najsvirepijih zločina nad Srbima u NDH i primjeru strahote ustaške ideologije. Više od 1000 Srba iz Gline i okolnih mjesta na prevaru je dovedeno na stratište uz obrazloženje da idu na pokrst. Mnogi su nasjeli na ovaj zloguki poziv nadajući se da će tako sačuvati svoje, ali i živote svojih obitelji. Do zadnjega, pobijeni su noževima i drugim hladnim oružjem u crkvi i oko nje.

Na mjestu uništene crkve, 1969. godine, izgrađen je Spomen-dom u kojem je bila izložena arhivska i muzejska građa o počinjenim zločinima u cijelom glinskom kraju, a postavljeno je i spomen obilježje s uklesanim imenima 1564 žrtve. U kolovozu 1995. spomen obilježje je uništeno, a Spomen-dom preimenovan u Hrvatski dom. Upravo je to neobjašnjivo preimenovanje bila je tema koje su se posebno dotakli govornici na ovom skupu.

Dokumenti iz Spomen-doma su razneseni. Srećom, dio je sačuvan i sad ga istražuje grupa istraživača. Kada bi se vratilo ime Spomen-domu, vjerujem da bi se vrlo brzo mogao izložiti manji postav za javnost, te restaurirati i vratiti spomen ploču. Tužno je da stojimo pred zgradom koja se još uvijek ne zove Spomen-dom i to u godini kada Hrvatska predsjeda međunarodnim Savezom za sjećanje na holokaust – rekla je Vesna Teršelič.

Boris Milošević je istaknuo kako je važno izvući pouke iz prošlosti.

– Građani Gline trebali bi smoći snagu da vrate ime Spomen-dom, jer događaji koji su se kroz povijest odvijali u njihovu gradu predstavljaju jasno upozorenje o posljedicama netolerancije, mržnje i podjela. Iz prošlosti trebamo učiti i posvetiti se izgradnji budućnosti u kojoj će svaka osoba biti cijenjena i poštovana bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili porijeklo – kazao je Milošević.

Komemoraciju u Glini uveličali su svećenici Karlovačke, Slavonske i Zagrebačko-ljubljanske eparhije, ambasadorica Republike Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, a posebnu notu obilježavanju tužne 82. godišnjice stravičnog zločina dali su glazbeni umjetnici iz Beograda.

Među brojnim građanima skupu u Glini prisustvovao je i Đorđe Busić iz Moravica, dogradonačelnik Vrbovskog:

– Redovito dolazim na mjesta stradanja civila u Drugom svjetskom ratu na našim prostorima, a posebno na ovakva gdje je stradao veliki broj ljudi samo zato što su bili druge vjere. Odavanje počasti nevinim žrtvama od iznimne je važnosti, jer tako čuvamo uspomenu na stradale i istinu o strašnim zločinima prenosimo generacijama koje dolaze – naglasio je Đorđe Busić.

tekst i foto: Vladimir JURIŠIĆ (portalnovosti.com)