Komemoracija u Banskom Grabovcu

Predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman i predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije Dušan Polimac u subotu su na spomen kosturnicu u Banskom Grabovcu kraj Petrinje položili vijenac i odali počast za 1280 mještana Grabovca, Vlahovića, Drenovca, Ravnog Rašća i okolnih sela glinskog i petrinjskog kotara pobijenih 25. i 26. jula 1941. u ustaškom smišljenom planu etničkog čišćenja srpskih prostora, ali i znak odmazde za prvu partizansku akciju u ovom dijelu Banije koje je bila dva dana ranije.

U noći  23/24.7. 1941., 42 banijska partizana na čelu sa Vasiljem Gaćešom napali su željezničku stanicu, općinu, ciglanu i stražarnicu u ovom selu. Likvidirana su trojica ustaša, a desetak zarobljeno. U pijetet i sjećanje na nevine banijske seljake održan je parastos kojeg je služio glinski paroh Slobodan Drakulić.

Održan je i tradicionalni “čas istorije”, a u obraćanju pred 300-injak prisutnih Rkman je pozvao na njegovanje i čuvanje antifašizma, kako je rekao, “najplemenitije i najvrednije ideje savremene civilizacije”!

Vijence i cvijeće su položile brojne delegacije antifašističkih udruženja među njima i vukovarsko na čelu sa predsjednikom Lazom Đokićem. Organizator komemoracije je Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Petrinja, a suorganizator Srpsko narodno vijeće.