Klub SDSS-a osudio verbalni napad Hrvoja Zekanovića na Veljka Kajtazija

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u petak je oštro osudio ometanje zastupnika Hrvoja Zekanovića (Hrast) konferencije za novinare Veljka Kajtazija i krovne romske udruge Kali Sara, nazvavši ga ‘nečuvenim oblikom napada na integritet i rad jednog zastupnika’. Klub SDSS-a izražava zabrinutost zbog činjenice da je naš kolega Kajtazi po drugi put, prvo na internetu, a onda i u Saboru, verbalno napadnut od kolege zastupnika, ružnim riječima, grubim nedopustivim riječima koje su do sada prolazile bez sankcija, rekao je Pupovac.

Izrazio je nadu da će cijeli Sabor, uključujući i Predsjedništvo, imati snage reći o tome ‘što treba reći’.

Pupovac hvali Kajtazijev rad, ističe kako je taj zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina, u nekoliko mandata, učinio za romsku zajednicu koliko država i državna politika nisu desetljećima, predano radeći da se popravi infrastruktura, da se Romi obrazuju, sudjeluju u tijelima vlasti. Koristiti priliku nesnošljivosti prema romskoj zajednici za svoju političku afirmaciju, kao što to čini Zekanović, još je jedan od pokazatelja ozbiljnog razloga za zabrinutost kad je po srijedi hrvatska politička scena i naša politička svijest, rekao je Pupovac.

Kajtazijevu konferenciju za novinare u Saboru, s koje je poručio kako je romska zajednica neugodno iznenađena sutrašnjim protestom u Čakovcu pod nazivom ‘Želim normalan život’ u čijem se pozivu  ističe da ‘čak i među Romima ima časnih i poštenih ljudi’,  slušao je i Zekanović koji je na kraju glasno protestvovao tvrdeći da taj protest nije usmjeren protiv Roma.

Uzvratio mu je Kajtazi, rekavši da mu nije prvi put da ga napada jer je već insinuirao da mu je ukrao kišobran, na što mu je Zekanović kazao da laže.

Kajtazi (Klub SRiS) je i u vremenu rezerviranom za slobodne teme ponovio poruke sa konferencije, najavivši da će od danas romska zajednica sve češće koristiti pravo na javno okupljanje i u svim većim gradovima organizirati mirna okupljanja, izložbe itd. na kojima će javnost upoznati sa svim problemima koji se desetljećima guraju pod tepih.

izvor: 24sata.hr foto: screenshot