Карантин на Удбини!

На Удбини, месту у Лиci, прекјуче је забележен први случај заразе од вируса корона. Од синоћ је ова општина у карантину!  “Заражено је четворо људи, а чекамо резултате за још петоро тестираних. Сутра ће се тестирати комплетан Дом старих и још најмање 20 људи који су били у непосредном контакту са оболелима, објашњава заменик начелника општине и председник ошштинског кризног штаба Милан Узелац. Узелац и додаје да су заражени старости 64, 62, 55 и 35 година.нПо његовим речима не зна се тачно како су ове особе заражене, али је од свих верзија које се износе, најреалнија она да је вирус стигао из великих градова и да су га донели људи који су дошли из њих.

“Први оболели се обратио доктору са сумњом на упалу плућа, он га је послао на тестирање и резултат је показао да је позитиван. И он, а и остало троје су превезени у болницу у Госпићу и сви су у добром стању, односно имају лакшу клиничку слику, додаје саговорник.

МИЛАН УЗЕЛАЦ

Кризни штаб, чији је први човек, предузео је одмах мере како би се спречило даље ширење заразе.

-Слушамо Жупанијски и Национални штаб и проводимо све њихове одлуке – затворили смо школу, вртић, игралишта, ограничили окупљања, забранили напуштања општине и пребивалишта, затворена је и пијаца. Од синоћ је уведен карантин, што значи да нико не може да дође на подручје наше општине, нити ми који смо овде, можемо изаћи. Изузеци су тешки болесници, хитна помоћ, возила за доставу хране и лекова, полиција, ватрогасци, објашњава председник Кризног штаба општине Удбина.

На Удбини се налази Дом старих и пензионера, а познато је да је ова популација најугроженија.

-Дом је изузетно организован. Радници су до сада остајали у Дому и по седам дана, а од пре неки дан је уведена мера да раде непрекидно 14 дана без напуштања Дома. Данас ће се тестирати сви запослени и свих 75 корисника, колико их је тренутно у тој установи, објашњава Узелац.

Председник Кризног штаба још додаје да је мештанима суседних села дозвољен долазак на Удбину због снабдевања и других обавеза које имају. До прекјуче је било могуће, уз пропуснице, отићи и у друге средине, а од синоћ од када је уведен карантин, кретање се дозвољава само до Удбине. По његовим речима, на Удбини раде две продавнице, пекара, апотека, пошта и бензинска пумпа и сви су добро снабдевени.

-Добро смо информисани о свему, имамо рукавице и маске, становништво се солидно сналази у свему овоме и поштује прописане мере. Са појавом првог зараженог, све је прешло на неки наредни, много озбиљнији ниво. Жупанијски штаб је веома добро организован и 24 сата нам је на располагању за сваки вид помоћи, додаје Милан Узелац.

Са четири заражене особе, за кратко време, тешко се може предвиђати даљи развој ситуације, сматра наш саговорник.Те особе су дефинитивно имале контакте са другим људима. За пар дана ће се многи тестирати, па ћемо бити паметнији – где смо и шта чинити даље, закључио је на крају Милан Узелац, који је, иначе, био наш суграђанин пуних 13 година.

извор: noveapatinskenovine.rs/инф.сл./ фото: архива инф.сл.