Kampanja inicijative “Narod odlučuje” obilovala je obmanama i lažima

Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti”, rekao je na današnjoj sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav dr. Milorad Pupovac.

Kampanja inicijative “Narod odlučuje” obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno, rekao je Pupovac navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država. Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima, kaže Pupovac.

Prigovorio je i na lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno.

“Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine”, zaključio je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

Saborski Odbor je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu “Narod odlučuje” za promjenu izbornog zakonodavstva, te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. Prema proceduri, taj se zaključak uvrštava na dnevni red Sabora, o čemu će se raspravljati i glasati, nakon čega se šalje Vladi, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati šalje li pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Većina zastupnika je mišljenja da su referendumska pitanja protivna Ustavu.

izvor:jutarnji.hr/inf.sl/foto: 24sata.hr