Jeckov: Zar je ovo demografska mera?!

Odluka o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Trpinji za nas je neprihvatljiva, smatramo je nezakonitom i zbog toga regujemo pošto su nam se ljudi obratili za pomoć jer im je očigledno učinjena nepravda. Rekla je ovo danas na konferenciji za novinare u Vukovaru potpredsednica SDSS-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

“Ovo nikako ne može biti demografska mera i svi koji se priključuju ovakvoj politici treba da se suzdrže. Imamo 80-ak OPG-a koji žive od zemlje i otvoreno se pitam kakvu poruku tim ljudima šaljemo? Poruka je “nećete dobiti zemlju, pakujte se i idite u Irsku ili Englesku! To sigurno nije politika SDSS i zbog toga se odluci trpinjskog Vijeća  protivimo, rekla je Jeckov.

 

Učestvujući na konferenciji predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Opštine Trpinja i većnik opštinskog predstavničkog tela Srđan Maksić izneo je činjenice koje idu u prilog poljoprivrednicima. “Osamdeset OPG-a  uredno izmiruje svoje porezne obaveze i obaveza zakupa, a VUPIK baš nije bio uredan”. Dodao je kako je Udruženje predlagalo da maksimum bude 30 hektara čime bi se od ukupne raspoložive površine od 2 300 hektara namirili 80 do 100 proizvođača što bi bilo pravednije.

Posebno je ukazao na težak položaj malih poljoprivrednika kakvih je četrdesetak u opštini i koji bi bili zadovoljni malim parcelama od po nekoliko hektara. “Njima je sada egzistencija ugrožena jer im je zemlja izuzetno nužna, kao što je nužna i većim subjektima jer na opštini imamo i onih koji zapošljavaju i po 60-ak ljudi. Međutim, veći će nekako opstati, a ovih 40-ak naših komšija i prijatelja je u egzistencijalnoj ugroženosti, smatra Maksić. 

Dodao je kako je tražio da se zaposlenici VUPIK-a koji su istovremeno i opštinski većnici izuzmu iz glasanja o Programu jer kako je rekao “sami sebi su prihvatili Prigovor” misleći naravno na prigovor vukovarskog VUPIK-a! Međutim, njegov zahtev predsjednik Veća nije prihvatio!

Takođe opštinski većnik Srđan Sekulić ukazao je na nelogičnosti koje je VUPIK naveo u prigovoru, a kojeg je Veće sa deset glasova prihvatilo. “Pretilo nam se ako ne prođe Program kako ga oni zamišljaju da će 200 radnika ostati bez posla. Iz naše opštine sada ih maksimalno osamdeset, pa postavljam pitanje odakle je preostali broj radnika?, upitao je Sekulić. Podsetio je na identične  ucene od pre 7 godina kada se takođe pretilo. Tada je, istina pod sumnjivim okolnostima, VUPIK dobio tražene površine. Pre sedam godina iz opštine Trpinja u VUPIK-u je radilo 150 radnika, danas ih je osamdeset!”. Time je Sekulić ukazao na činjenicu da je bez obzira što je 2011. godine VUPIK dobio tražene površine na raspolaganje, ipak je otkaze dao skoro polovini radnika koji žive u opštini Trpinja!!!

Sekulić je novinare informisao kako je za ovu odluku glasalo osam većnika nezavisne liste aktulenog načelnika Miroslava Palića, jedan većnik nezavisne liste Miroljuba Maširevića i jedan većnik SDP-a. Šestoro većnika SDSS-a je bilo protiv.

foto: Srđan KOLAR