Jeckov: Vidjeli smo kako se Penava odnosi prema pruženoj ruci

Penavinu današnju reakciju komentirala je u Saboru potpredsjednica SDSS-a Dragana Jeckov

“Još jednom smo imali priliku vidjeti kako se gradonačelnik Penava odnosi prema pruženoj ruci, ovaj put je to učinio vijećnik SDSS-a. Na isti način na koji se do sada ophodio prema odluci Ustavnog suda tako i prema statutu svog grada, Penava je još jednom pokazao kako je on gradonačelnik jednog dijela građana Vukovara, a to sigurno nisu pripadnici srpske zajednice’, kazala je Jeckov.

“Više puta tokom rasprave, koja je zaista bila uzavrela, spominjali su se ratni zločini i silovatelji koji šetaju ulicama Vukovara, mi smo jako zainteresirani za rješavanje tih pitanja. Ne samo da smo zainteresirani nego činimo sve da svaki ratni zločinac dobije ime i prezime i da se skine stigma s građana Vukovara koji pripadaju srpskoj zajednici. Krajnje je vrijeme da se tako nešto učini”, dodala je. Uvjerena je da će doći vrijeme da će u Vukovaru biti postavljene dvojezične ploče.

“Ovo je bila pružena ruka mira, tolerancije na području gdje je mirna reintegracija završena 1998.”, poručila je Jeckov.

Nismo zadovoljni današnjom odlukom Gradskog vijeća Grada Vukovara ni tonom rasprave na sjednici. To nije dobro radi samih građana Vukovara, komentarisao je predsjednik SNV-a i šef zastupničkog Kluba SDSS-a Boris Milošević.

“Odlukom nije poštovana odluka Ustavnog suda, ali neka Ustavni sud to procijeni i utvrdi. Ćirilica je pismo čije korištenje ne znači i ne može značiti provokaciju ili ugrožavanje nekog”, kazao je kratko za predsjednik Srpskog Milošević, dodavši da je upravo zbog toga SNV pokrenuo kampanju “Da se bolje razumijemo”.

Na pitanje kako će se ova situacija reflektirati na odnose HDZ-a i SDSS-a na nacionalnoj razini Milošević nije htio odgovoriti.

Podsjećamo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća predložio zaključak da se nisu stekli uslovi za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, a takav zaključak Vijeće je i prihvatilo.

izvor: hr.n1info.com