Jeckov sinoć u Otvorenom HTV-a

Napad na mlade sezonske radnike na Braču etnički motivisan, govor mržnje i fizičko nasilje koji ukazuju na porast netolarencije bila je tema sinoćnje emisije “Otvoreno” HTV-a u kojoj je učestvovala potpredsednica stranke i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

“Možda je etnički motivisan napad na mlade ljude izolovan slučaj na Supetru, ali sigurno nije izolovan u Hrvatskoj. To je gotovo postao način ponašanja”, rekla je. Ilustrovala je činjenicom napada na učenika tehničke škole u Vukovaru, napadima na đake pravoslavne gimnazije u Zagrebu, smrt kolege Petkovića iz Kastva kao posledicu batinanja, paljenje kuća u Duzluku kraj Orahovice. “Sve su to etnički motivisani napadi na koje smo mi u SDSS-u upozoravali i tražili reakciju institucija, ali nismo ih na očekivani način dobili”.

Jeckov je podsjetila da u ovoj godini ima 27 prijava iz čiste mržnje. “U deset su počinioci proglašeni krivima, u 4 se čeka na presudu, pri čemu imamo čak i slučajeve oslobađajućih presuda. To je nešto čime mi nikako ne možemo biti zadovoljni i za nas nije prihvatljivo. Poruka je zapravo da može činiti ko šta hoće, da se može nekoga, uključujući i djecu prebiti samo zato što su rekli neku reč na ekavskom govoru!”

Posebno je zabrinjavajuće, naglasila je, da je reč o mladim ljudima počiniocima koji nisu bili ni rođeni u vreme rata, a zatrovani su mržnjom i tu smo svi skupa pali. Ko je zakazao to neka procene stručnjaci, ali mi u Klubu SDSS-a se zalažemo da se Srbe percipira kao ravnopravne građane.

Mladi ljudi koji su dobili batine na Braču pokazali su svima kako se zapravo voli svoja zemlja jer su bez obzira na premlaćivanje odlučili da ostanu u Supetru i da odrade sezonu do kraja, na čemu im čestitam, zaključila je Jeckov.