Jeckov o istupu Majde Burić: Izgleda da su na kraju Srbi krivi za sve

Saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić nikako ne spada u političke radikale. Nikad se u svojim raspravama u parlamentu nije služila govorom mržnje, ali jučer je doživjela da i Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista, sramotnim naziva njezin istup tijekom aktualnog prijepodneva, kada je insinuirala da Katarina Peović iz Radničke fronte pokazuje da ima rusoljubno srce, »vrlo vjerojatno i srboljubno«. Majda Burić se, potaknuta od premijera Andreja Plenkovića, priopćenjem ispričala »ako je uvrijedila pripadnike srpske manjine«, uz dodatak da joj to nije bila namjera. Htjeli smo je pitati koja joj je onda bila namjera i zašto srboljublje smatra nečim neprihvatljivim, ali Majdi Burić nije bilo do javne komunikacije.

Vjerojatno bi, što je razumljivo, željela da se što prije prestane pričati o njezinom verbalnom ekscesu, koji je posebno začuđujući s obzirom na to da je HDZ kojem pripada godinama već u koaliciji sa SDSS-om. No, jučer je ovo još bila jedna od glavnih tema hrvatske politike.

Zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov nije skrivala da su je zaboljele riječi Majde Burić, naročito stoga što je dosad nije doživljavala kao nekoga tko je netrpeljiv prema Srbima.

– Moram priznati da me vrlo neugodno iznenadila. Poznajem je kao otvorenu, dragu, druželjubivu, prema meni prijateljski raspoloženu osobu. Nikako od nje nisam očekivala takav ispad i isprva sam čak pomislila da nisam dobro čula što je rekla. S tim da je za mene jednako zabrinjavajuće i to što je kazala o srpskoj zajednici i to kako je olako potegnula za navodnim detaljima iz privatnog života Katarine Peović. Grozim se toga i nikad se u govorima ne koristim takvim stvarima. To što je Majda Burić to rekla drugoj ženi, čini njezin istup još gorim. Barem bismo trebale imati obzir jedna prema drugoj, rekla nam je Dragana Jeckov.

Neshvatljive su joj namjere zastupnice HDZ-a.

– Svi smo u sabornici burno reagirali na njezine riječi, pozicija i opozicija. Ne znam što je to motiviralo Majdu Burić, je li to bio trenutak slabosti, bespomoćnosti. Nisam ranije kod nje uopće primijetila neku distancu prema Srbima, a u utorak je zvučala tako nacionalistički. Nevjerojatno je to kako se i u raspravama o točkama dnevnog reda koje nemaju nimalo veze sa Srbima vrlo lako dođe do njih. Sjećam se rasprave krajem prošle godine o Ukrajini, nije puno trebalo da netko spomene Vojislava Stanimirovića. Nije mi to jasno, Srbi su očito neiscrpna tema i na kraju dana uvijek su za sve krivi Srbi, zaključuje saborska zastupnica SDSS-a.

Ivana Kekin otkrila je novinarima da u njezinom Klubu zastupnika zeleno-lijevog bloka »svi imaju srboljubno srce«. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je, pak, ocijenio da sporan istup Majde Burić predstavlja »onaj pravi HDZ koji probuja kada stega na trenutak popusti«.

– Ako govorimo loše o, recimo, Aleksandru Vučiću, ne govorimo loše o srpskom narodu, upozorio je Grbi

HDZ-ovac Damir Habijan nije branio Majdu Burić, složio se da se trebala ispričati, ali je izrazio nezadovoljstvo što sličan tretman u medijima nije dobila uvreda na račun premijera Plenkovića, kojeg je predsjednik SDP-a u utorak upitao je li glup. Ali, nije to bilo ni približno najuvredljivije što je o Plenkoviću izgovoreno u sklopu aktualnog prijepodneva. Zastupnik suverenista Marko Milanović Litre ustvrdio je da je Hrvoje Zekanović, dok nije prešao u vladajuću koaliciju, premijera nazivao – hodajuća Sotona. Zekanović to nije demantirao, a nije niti nitko iz HDZ-a ustao kako bi polemizirao s Milanovićem Litrom.

– Naravno da je Zekanović šutio jer zna da sam govorio istinu. I Plenković je sigurno toga svjestan, pa se ni on niti bilo tko drugi iz HDZ-a nije javio. Još to nije ni najgore što je Zekanović pričao o Plenkoviću u tih četiti, pet godina koliko smo s njim surađivali. Ne znam je li nas lagao ili sada laže Plenkovića dok mu se divi, ističe zastupnik Hrvatskih suverenista.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak također je jučer komentirao neuobičajeni istup Majde Burić i njegova je izjava bila kristalno jasna, bez ikakvog relativiziranja

– Nema ništa loše u tome da ljubiš Srbina ili Srpkinju. To je moja poruka Majdi Burić, za mene je njezina izjava skandalozna. Na visokoj razini politike apsolutno nema mjesta ovakvoj komunikaciji i dobro da je premijer tražio od Majde Burić da se ispriča, što je ona i učinila. Nemojmo se miješati u odluke pojedinaca koga će ljubiti ili neće. Pustite ih da ljube koga god žele, Srpkinje, Ruskinje ili Ukrajinke, svejedno je, rekao je Hrebak.

izvor: novilist.hr