Jasna poruka komemoracije u Gornjim Grahovljanima: Zaustavite politizaciju problema nestalih

U ponedeljak 28.12. u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca prvi puta održan je pomen za stradale civile  u ovom selu i drugim selima pakračkog kraja nastradalim krajem 1991. godine. Tokom decembra 1991. većina sela naseljena srpskim stanovništvom zauzeta su od strane Hrvatske vojske. U svakom od desetak sela ostalo je po nekoliko civila, koji su nažalost svoj život skončali tragično i za čijim posmrtnim ostacima i danas tragamo. Samo u Gornjim Grahovljanima nestalo je 16 civila, u Branešcima 7, u Kusonjima desetak, te se taj žalosni niz nastavlja u svakom od sela. Pored žrtava u selima, okupljeni su se kroz molitvu sjetili i civila iz Pakraca stradalih u Pakračkoj Poljani.

Nikola Ivanović, predsjednik Županijske organizacije SDSS-a i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca obratio se prisutnima: ‘Ovim okupljanjem rodbine ubijenih, sumještana i uzvanika želimo se sjetiti stradalih civila koji su ostali u svojim selima i ukazati na činjenicu da i nakon 26 godina i dalje tražimo njihove posmrtne ostatke.’

Ovdje u Gornjim Grahovljanima želimo poslati jasnu poruku da tražimo da se svi nestali pronađu, da se zaustavi politizacija problema nestalih i da svi moraju učiniti napore da se pronađu nestali, kako žrtve s srpske tako i hrvatske strane, jer žrtva je žrtva. Međutim, moramo ponovo pokrenuti hrvatske institucije koje se bave ovom problematikom da krenu tražiti nestale u ovim selima, istaknuo je Ivanović.

Skupu se obratio i Đorđe Gunjević, predsjednik Gradskog odbora SDSS-a Pakrac i jedan od nekadašnjih stanovnika ovog sela. Gunjević je prisutne upoznao s stradanjima ovog sela u oba prošla rata a govorio je i o bezuspješnim naporima da se pronađu nestali.

Pomen stradalim civilima održan je kod spomenika žrtvama iz obaju zadnjih ratova. Pomen su služili protojerej stavrofor Đorđe Teodorović, protojerej stavrofor Luka Bosanac i đakon Milan Tomašević.

Pomenu su prisustvovali  zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, članovi Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, zamjenica načelnika opštine Dragalić Ranka Milojković s mnogobrojnom delegacijom, vijećnica SDSS-a u Gradskom vijeću Pakraca Mirsada Popović Damjanović, vijećnik SDSS-a u Opštinskom vijeću Okučana Milenko Ećimović, predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković, predstavnici UABA Pakrac-Lipik, mještani i rodbina stradalih.

U ime VSNM Grada Pakraca vijenac su položili Nikola Ivanović, Branko Vučetić i Boško Erceg a u ime Županijske organizacije SDSS-a Požeško-slavonske županije Ranka Milojković, Mirsada Popović Damjanović i Milenko Ećimović.

tekst i foto: Nikola IVANOVIĆ