Izvršni odbor predlaže raspuštanje Istarske županijske organizacije i imenovanje Poverenika

Izvršni odbor Samostalne demokratske srpske stranke na jučerašnoj sednici održanoj u Okučanima, među ostalim temama iz svoje nadležnosti, raspravljao je o toku redovnih unutarstranačkih izbora, odnosno održavanju izveštajno-izbornih Skupština u svim stranačkim ograncima. Odlukom Glavnog odbora, Skupštine mesnih, opštinskih i gradskih organizacija ima da se održe do kraja godine, a županijskih do kraja februara naredne godine.

“Ovo nam je ključni stranački zadatak do kraja ove i prva dva meseca naredne godine. To je zadatak od čije uspešne realizacije ovisi naša ukupna politička aktivnost u narednom četvorogodišnjem periodu, pri čemu će nam prvi test uspešnosti biti lokalni izbori u maju 2021.,  rekao je predsednik Izvršnog odbora Boro Rkman.

Izvršni odbor prema nižim organizacionim oblicima insistira na strogom pridržavanju stranačkih akata koji regulišu ovu materiju, tokom priprema i održavanja Skupština. “Sve što bude ispod toga, kao telo odgovorno za ovaj proces nećemo tolerisati”, rečeno je. U tom konktekstu centralni stranački operativni organ traži da se poseban fokus usmeri ka Skupštinama mesnih organizacija. “Mesne organizacije jesu najniži, ali su istovremeno i najmasovniji oblik političkog organizovanja i angažmana članstva, a nažalost dešava se da budu ili potpuno zaobiđene u unutarstranačkim procesu ili se njihov uticaj, tokom priprema Skupštine opštinske ili gradske organizacije, svede na minimum. To je apsolutno nedopustivo jer u demokratskoj stranci bitno je mišljenje i bitan je stav svake članice i člana”. U ovom kontekstu predsjednicima županijskih organizacija biće upućena dodatna uputstva usvojena a na sjednici.

Zbog neaktivnosti, zbog djelovanja mimo stranačkih akata i mimo “dobre prakse”, te zbog ostavke Predsjednice, Izvršni odbor je je juče usaglasio Predlog za raspuštanje stranačkih organa u Županijskoj organizaciji Istarske županije kao i imenovanje Povjerenika. Predlog će biti upućen Predsjedništvu i Glavnom odboru SDSS-a.

Obrazlažući Predlog, predsednik Rkman je rekao kako je u stranku došao dopis dotadašnje predsjednice županijske organizacije Mirjane Galo u kojem ona daje ostavku i izlazi iz stranke, a na istom popisu je navedeno još 39-oro članica i članova koji žele uraditi isto. “Kako je taj spisak bez potpisa članova kao izraza lične volje, ne možemo postupiti automatizmom, već su u toku, u skladu sa procedurom kontakti sa imenovanim članovima. Ono što hrabri da dio do sada kontaktiranih želi ostati u stranci. Sa druge strane je poražavajuća činjenica da su neki našli na popisu za izazak iz strane bez da su za to znali odnosno bili prethodno konsultovani”.

“Nažalost, najpre Glas Istre, a potom i drugi mediji su, pozivajući se na gospođu Galo, prenijeli informaciju bombastičnog naslova da je “SDSS nakon 11 godina nestao sa političke scene Istre i da su ga napustili svi članovi“. Naravno, to nije istina, rekao je Rkman članovima Izvršnog odbora, jer mi u Istri imamo 244-oro članica i članova, što je lako provjerljivo u našoj centralnoj evidenciji! Čak i da svih 40-oro sa popisa koji je dostavljen u centralu napuste SDSS, a evidentno je da to svi ipak neće učiniti, stranka u Istri i dalje postoji. Zadatak je povjerenika kojeg danas predlažemo da sa svojim timom i uz pomoć vrha stranke, konsoliduje ovaj županijski ogranak, a uveren sam u uspeh, rekao je Rkman.

Izvršni odbor je analizirao letos održane izbore za Sabor, a svoja zapažanja i sugestije dostaviće Predsjedništvu i Glavnom odboru stranke.

Uoči sjednice članice i članovi Izvršnog odbora položili su cveće na spomen krst posvećen žrtavama rata 1991.-1995., a i pomolili su se u hramu Svetog Dimitrija!