Izletnička komponenta susreta Grabar-Kitarović i Vučića

dalj 3

Aktivisti srpskih organizacija i manjinski vijećnici iz Zagreba i karlovačke županije posjetili su 20. juna Dalj i okolinu, a svoj boravak završili u Vukovaru. Nakon srdačnog dočeka u Domu kulture u Dalju, aktivisti pod vodstvom Branka Jurišića, šefa ureda SNV-a i Dejana Mihajlovića, načelnika općine Krnjak i aktivista SDSS-a i “Prosvjete”, dočekali su na dunavskom keju kod rodne kuće poznatog srpskog naučnika Milutina Milenkovića hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića koji su se tamo sastali s predstavnicima Srba u Hrvatskoj i srdačno ih pozdravili.

dalj 1

Obišli su patrijaršijski dvor u Dalјu koji služi kao ljetna rezidencija patrijarha, a osječkopoljski i baranjski vladika Lukijan čije je ovo sjedište, upoznao ih je s bogatom istorijom SPC-a jer se ova eparhija spominje još 1534. godine. Govorio im je i o samom zdanju koje je razrušeno u zadnjem ratu, a onda obnovljeno. Do agrarne reforme koju je proveo jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević SPC je posjedovala svu zemlju u ovom području, moglo se čuti prilikom obilaska. Zgrada je spomenik kulture pod zaštitom države, a njihovi stručnjaci redovno dolaze da je pregledaju, kao i bogatu zbirku slike i crkvenog inventara, rekao je vladika, izrazivši žaljenje što dvor, iako je otvoren za javnost, ne posjećuje više ljudi.

dalj 4

Kad su se visoki gosti, policija i novinari razišli, aktivisti su obišli Milankovićevu kuću i upisali se u knjigu utisaka, a nakon toga otišli do manastira Dalјska Vodica, jedinog na području eparhije. O manastiru je govorio protojerej stavrofor Milovan Vlaović, ističući kako je srušen u Drugom svjetskom ratu, pa su ga mještani obnovili, ukazujući i na izvor zdrave i ljekovite vode koji je također mjesto brojnih posjeta. Ni upozorenje da žene nakon pijenja te vode ostaju u blagoslovljenom stanju nije spriječilo učesnice posjete da je se napiju!!!

dalj 7 DALJ 5

Akivisti su nakon obilaska manastira otišli u Vukovar, a onda u Zagreb, a utisci putnika bili su vrlo pozitivni.“Do sada mnogi od nas nisu bili u ovom dijelu Slavonije, pa smo ga sada upoznali, rekla je Danijela Ranić iz zagrebačkog pododbora “Prosvjete”, dok su drugi naglasili da su na ovom putovanju jedini problem bili komarci koji su žestoko ujedali posjetioce manastira.

 

Tekst i foto: Nenad JOVANOVIĆ