IZJAVA ZA JAVNOST KLUBA ZASTUPNIKA SDSS-a

Samostalna demokratska srpska stranka izražava zabrinutost povodom medijskih napisa u kojima se odgovornost za ishod glasanja prilikom izbora predsjednice Povjerenstva za sprječavanju sukoba interesa prebacuje na njezinih troje zastupnika.

Kao što je javnosti već poznato, Zakonom o sprječavanju sukoba interesa je propisan postupak prema kojem će Hrvatski sabor tajnim glasanjem provesti izbor predsjednika i članova Povjerenstva između predloženih kandidata.

Postupak izbora koji je je Hrvatski sabor proveo prošli petak bio je tajan za sve zastupnike, pa tako i za zastupnike SDSS-a. Stoga odlučno odbacujemo sve insinuacije kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su njezini zastupnici glasali te da se na temelju tako „jasne i poznate” činjenice stvaraju daljnje političke konstrukcije.

Osim toga, odbacujemo sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputama ili da bi mogli podlijegati uputama sa strane. To naprosto ne odgovara istini i uvredljivo je kako za zastupnike tako i za ukupnu politiku SDSS-a, a nije ni bezopasno na takav način karakterizirati jednu manjinsku stranku.

SDSS je profilirani politički subjekt koji više od dva desetljeća politički djeluje te na svojim stranačkim tijelima donosi odluke i kreira samostalnu politiku, u skladu sa interesima svojih birača, svojeg političkog opredjeljenja i procjene političkog trenutka. To važi kako za unutrašnjopolitička pitanja tako i za pitanja medudržavnog i medunarodnog karaktera.

Posebno zabrinjava što se sve to dogada u vrijeme negativne javne kampanje protiv ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, SNV-a i ZVO-a, i njihovih legitimnih političkih zahtjeva, a što još jedanput pokazuje kako se brzo stvara društvena klima na antimanjinskom sentimentu i antidemokratskom gledanju na pluralizam političkih stavova i političkog djelovanja.

Predsjednik Kluba zastupnika

Boris Milošević