Ivanović osudio skidanje srpske zastave u Požegi

Nižu se reakcije na događaj iz Požege, gdje je mladić skinuo srpsku zastavu s jarbola na Trgu Svetog Trojstva u središtu grada. Zastava je tamo kao i svake godine bila uz ostale zastave država sudionica povodom održavanja tradicionalnog, 30. Hrvatskog festivala jednominutnog filma.

Skidanje zastave najoštrije je osudio zamjenik požeško-slavonske županice Nikola Ivanović, izabran ispred srpske nacionalne manjine.

Kao zamjenik županice Požeško-slavonske županije, izabran ispred srpske nacionalne manjine i u ime Vijeća srpske nacionalne Požeško-slavonske županije, najoštrije osuđujem neprimjereni vandalski čin uklanjanja zastave Republike Srbije sa Trga Svetog Trojstva u Požegi”, ističe Ivanović u saopćenju.

Poziva policiju i pravosuđe da u vezi s tim slučajem postupe na odgovarajući način kako se takvi i slični slučajevi ne bi ponavljali. “Isto tako, podržavamo razvoj najboljih mogućih odnosa između dviju država u cilju nastavka gospodarske, kulturne, sportske i svake druge suradnje”, ističe Ivanović, koji se nada da taj vandalski čin pojedinca neće ugroziti napore srpske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji pri razvoju svojih aktivnosti, institucionalnom razvoju i nastavku razvoja najboljih mogućih odnosa s većinskim narodom

Požeški gradonačelnik Željko Glavić osudio je nasilno uklanjanje zastave. Nažalost, nepromišljenim postupkom pojedinaca, zastava Republike Srbije skinuta je s jarbola. Ovim putem osuđujem svaki čin mržnje i netolerancije pa tako i ovaj čin skidanja nacionalnog simbola države. Nisu zastave te koje nas ugrožavaju, već ona ponašanja ljudi koja su nasilna i koja streme ugrožavanju ljudskih prava – poručio je Glavić.

Direktor festivala Hrvatskog jednominutnog filma Željko Balog u izjavi za Novosti govori da je za incident doznao iz medija. Svake godine je tu izvješeno 40-ak zastava. Srpska je tu već godinama. Ovo što se dogodilo šalje ružnu sliku i ne doprinosi toleranciji među ljudima. Već duže vrijeme nam dolaze autori iz Srbije i nisu imali nikakvih problema. Mi radimo svjetski festival na kojem su dosad bili filmovi iz 95 zemalja, a imali smo goste iz više od 30 zemalja. Ovaj incident nanosi štetu svima: festivalu, gradu, ali i državi – komentirao je Balog.

izvor: vecernji.hr, portalnovosti.com, pozeski.hr