IGOR PAVKOVIĆ POTVRĐEN ZA LIDERA SDSS-a u VOĆIN

20160509 180223 web

20160509 180223 webVOĆIN, 10.9.2016. – Jednogasnom odlukom Skupštine na jučerašnjoj redovnoj izvještajno-izbornoj sjednici Igor Pavković ponovo je izabran za predsjednika Općinske organizacije SDSS-a Voćin. Potpredsjednik je Bojan Bolić, a sekretar Boro Tvrdorijeka. Preostalih četvoro članova Izvršnog odbora su Zorica Uskoković, Rajko Zubić, Dragić Smoljanić i Jula Dobrojević. Predsjednica Nadzornog odbora je Jelena Vučković.

U izvještaju o dosadašnjem radu ogranka Pavković je rekao; Prije 10 godina rukovodstvo SDSS-a donijelo je odluku o proširenju rada SDSS-a na područja Zapadne Slavonije pa tako i na područje Virovitičko podravske županije. Već te godine odnosno 2006. u Slatini se u 8. Mjesecu osniva prvi ogranak SDSS- a u našoj županiji. I počinju pripreme za osnivanje novih ogranaka u Orahovici i Voćinu kako bi se formirala tri ogranka i stekli uslovi za formiranje županijske organizacije SDSS-a.

 

Ideje SDSS-a su u Voćinskom kraju odmah pale na plodno tlo i u Voćinu je 28. Januara 2007. osnovana OO SDSS-a ,da bi se dva mjeseca kasnije formirala i županijska organizacija Virovitičko podravske županije, Dakle dijeli nas svega devet mjeseci pa da obilježimo prvu deceniju rada SDSS-a na području naše općine. Prve godine su bile izuzetno teške i nailazili smo na velike probleme u saradnji sa općinskim vlastima,prije osam godina kad su se sprovodili unutarstranački izbori trebalo nam je nekoliko dana i puno intervencija sa viših nivo da nam se dozvoli da u općinskoj vijećnici održimo redovnu skupštinu.

Problema je bilo i unutar same naše zajednice, jer su neki smatrali da SDSS i nije najbolje riješenje za naše probleme,u takvim uslovima dočekali su nas lokalni izbori 2009. g. tada je IO OO SDSS-a ,nakon dugih i mučnih pregovora i razmišljanja donio odluku da na lokalne izbore ne izlazi sa stranačkom ,već sa nezavisnom listom, to nas je skoro koštalo raspuštanja općinske organizacije. Samo nas je pribranost i razumijevanje predsjednika IO SDSS-a, Bogdana Bore Rkmana spasila od katastrofe. Na tim izborima nezavisna SDSS –ova lista osvaja dva mandata i ulazi u Općinsko Vijeće. Samo godinu dana kasnije raspisuju se dopunski izbori za zamjenika načelnika općine Voćin. Ovog puta SDSS nastupa pod stranačkom zastavom i ja( Igor Pavković) postajem zamjenik načelnika općine Voćin. U ovo vrijeme SDSS je i na vlast na državnom nivou.

Zajedničkim radom vijećnika u općinskom vijeću, zamjenika načelnika, saborskih zastupnika, potpretsjednika vlade i pomoćnika ministara, u ovom periodu smo uspjeli realizirati brojne infrastrukturne projekte na području naše općine, a ono na čega smo najviše ponosni je završena reelektrifikacija, tako da svaka obnovljena kuća ima mogućnost priključka na električnu mrežu. Uvijek i sa ponosom treba isticati da je ovo za sada najveći projekat koji je općina Voćin ostvarila, to je preko 20 miliona kuna i da je taj projekat ostvaren isključivo radom i zalaganjem SDSS-a i koalicionim sporazumom sa HDZ om , koji je bio jako osporavan.
Na sljedeće lokalne izbore 2013. godine SDSS izlazi samostalno i sa jednim vijećnikom (vijećnicom) ulazi u općinsko vijeće,treba napomenuti da u 4 godine nije pao broj glasača nego se smanjio broj vijećničkih mjesta sa 19 na 11, pa je trebalo i više glasova za jedno mjesto. Zbog promjene u načinu utvrđivnja prava na zamjenika načelnika( prije je bio mjerodavan popis birača, a sad je popis stanovnika) općina Voćin nije imala pravo na zamjenika načelnika iz reda srpskog naroda. I kroz ovo jedno vijećničko mjesto SDSS i dalje prati i kontroliše rad općinskog Vijeća, načelnika i ostalih općinskih službi.

I u ovom mandatu su realizirani brojni infrastrukturni projekti od interesa za našu zajednicu,ali iza cjelokupno stanovništvo naše općine. Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda( Smude,Donje Kusonje, Nove Kusonje i Gornje Kusonje), asfaltiranje nerazvrstanih cesta( Gornje Meljane i Zubići), ograđivanje grobalja (Voćin, Hum, Macute, Smude, Jorgići, Sekulinci, Gornje Meljane),prekriven je mjesni dom u Voćinu i niz manjih projekata.
Važno je napomenuti da se odnos općinskih vlasti promijenio iz temelja prema radu i djelovanju SDSS onog trenutka kad smo zauzeli mjesta u općinskom vijeću i kad smo postali važan faktor u donošenju odluka od općinskog interesa.(…) i to je jedini recept za opstanak i ostanak.

Na svim izborima koji su vođeni na državnom i evropskom nivou SDSS je na području naše općine zabilježio značajne rezultate,pr3eko 70% Srba u našoj općini glas na manjinskoj listi, na izborima za EU parlament Milorad Pupovac je osvojio najviše preferencijalnih glasova, ne samo na lijevoj listi nego i ukupno. Na izborima za vijeća nacionalnih manjina lista SNV osvojila je sve mandate i to na svim do sad održanim izborima. Ali rezultat na kog trebamo svi biti ponosni su izbori za vijeća mjesnih odbora gdje smo osvojili 35% glasova i isto toliko mandata. Ovdje treba napomenuti da na području općine Voćin živi 9% Srba ili 211 pripadnika.
Da zaključim, ono što smo postigli u proteklom periodu je više nego dobro, OO SDSS-a Voćin je najsnažnija naša organizacija ne samo u VPŽ nego i u čitavoj zapadnoj Slavoniji i mi smo ti koji su za to zaslužni i koji na to trebamo biti ponosni.

Članove Skupštine pozdravio je doajen SDSS-a u ovom dijelu zapadne Slavonije i dobitnik najvišeg stranačkog priznanja „Plakete Miloš Vojnović“ – Mladen Kulić, te predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman.
Uoči Skupštine na spomenik antifašizmu i oslobodiocima Voćina 9. maja 1943. u povodu dana pobjede i Dana Evrope vijence su položili predstavnici SDSS-a i općinskog Vijeća srpske nacionalne manjine.

 

{gallery}126:::0:0{/gallery}