HDZ odbio amandmane manjinaca, a Zekanović izvrijeđao Pupovca

Zbog odbijanja amandmana na Konačni prijedlog zakona o popisu stanovništva, koje je podnio Klub nacionalnih manjina, i ovaj petak, treći zaredom, nije se glasalo u Hrvatskom saboru. Nešto poslije podne zastupnici su počeli glasati, što je vrlo brzo prekinuto, jer je saborska većina odbila amandmane manjinaca čiji je Klub tražio da se pri imenovanju popisivača u područjima naseljenim nacionalnim manjinama obavezno vodi računa o imenovanju iz redova nacionalne manjine koja je zastupljena na tom području. Drugi amandman odnosio se na zamjenu sintagme ‘materinski jezik‘ u ‘materinski jezici‘ što je praksa u nekim europskim državama kojom se omogućava izjašnjavanje građana kao govornika više materinskih jezika.

Nakon odbijanja amandmana manjinci su zatražili stanku zbog konzultacija, što je napravio i Branko Bačić u ime Kluba zastupnika HDZ-a, kazavši poslije da je prihvatljiv amandman da popisivači dolaze iz redova nacionalnih manjina na područjima gdje pretežno žive, ali i da će Državni zavod za statistiku u svojim uputama utvrditi kakvi su kriteriji da netko bude popisivač, i kad je u pitanju stručna sprema i informatička obučenost.

Potom se, što je postalo već uobičajeno, javio Hrvoje Zekanović iz Hrasta koji je vladajuću koaliciju nazvao ‘hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom‘ i potom grubo izvrijeđao Milorada Pupovca. ‘Bit će jako interesantno pratiti kako će ova hrvatsko-srpska trgovačka koalicija riješiti ovaj problem. Hoće li udovoljiti Pupovcu i njegovoj ekipi da manjinci sami sebe popisuju. Možda bi bilo najbolje da se zapravo popisivanje radi u Srbiji, pa da evo Pupovac nema troškove prijevoza ljudi na popisivanje u RH. Inače ovdje prijeti jedna jako velika opasnost, a to ćete svi vidjeti, a to je da će naravno zahvaljujući ovom zakonu, zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji sutra u Vukovaru možda biti nešto više Srba nego što ih stvarno ima. E, a onda i ova priča o Vukovaru kao mjestu, mjestu posebnog pijeteta zapravo pada u vodu, a vi to jako dobro znate‘, kazao je Zekanović, zbog čega se niz zastupnika javio za povredu poslovnika, a javio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je njegove riječi nazvao nekorektnim i neprihvatljivim, ali mu nije dao opomenu.

Zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević upozorili su na vrijeđanje.  ‘Zastupnik Hrvoje srboljub Zekanović, ponovit ću dakle Hrvoje srboljub Zekanović je pokazao zbog čega Klub zastupnika nacionalnih manjina smatra da su ova dva amandmana trebala biti prihvaćena i zbog riječi koje je uputio Klub zastupnika SDSS-a ne smatra da postoje pretpostavke da može nastaviti raditi u Saboru. Opetovano stigmatiziranje ovoga kluba i njegovih zastupnika i ometanje rada će završiti time da ćemo mi izaći iz Sabora‘.

Zekanović je opet uzeo riječ i ponovio sve skupa još jednom nakon čega je određena stanka pa nakon pola sata odlučeno da se glasanje odgađa do idućeg petka.

Manjinski zastupnici odlučili su da nakon prekida glasanje neće davati izjave. Tek je potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao da Zekanović ima ‘ksenofobne stavove, pogotovo prema nekim nacionalnim manjinama, a ako imaš prema jednoj nacionalnoj manjini, onda imaš protiv svih nacionalnih manjina’. Komentirao je i donošenje Zakona o popisu stanovništva. ‘Mi smo donijeli kao Klub zaključak da ako ne budu prihvaćeni ti amandmani, da nećemo glasati za taj zakon. Ja ću glasati protiv njega bez obzira na to hoće li biti usvojeni amandmani ili ne. Ovaj zakon ne mijenja ništa u odnosu na prošli, koji nije bio dobar. Dobili smo ga na stolu dvije minute prije nego što je trebala biti rasprava. Ovaj zakon ima direktne posljedice na sudbinu nacionalnih manjina jer određuje na primjer gdje će nacionalne manjine imati zastupnike. Prošli put imali smo niz primjedbi. Nitko nas nije pitao o tom zakonu, iako smo koalicijski partneri. Zakon nije bio u javnoj raspravi. Mi ga nismo imali vremena uopće pročitati. U međuvremenu smo komunicirali s klubom zastupnika HDZ-a i nismo postigli dogovor. To znači da mi ne podržavamo taj zakon zasad’, kazao je Radin.

U raspravi u srijedu, kada je Zekanović također vrijeđao srpske zastupnike, Pupovac je rekao da pripreme za popis moraju biti odrađene ozbiljno tako da nema pogrešaka pri prikupljanju podataka i pitanja koja će osobe koje se popisuju dovoditi u zabunu, kao kod vjerske i nacionalne pripadnosti, te da ne smije biti sugestija o tome kako bi se netko trebao upisivati, kao što je bio slučaj da se umjesto srpske nacionalnosti, sugerira da se upiše hrvatska nacionalnost ili umjesto pravoslavne vjere da da se upiše grčko-pravoslavna. Upozorio je i da su kazne za sugeriranje odgovora simboličke i da je Ustavom zabranjeno. Također je kazao da podaci moraju biti tajni, posebno istaknuvši da među popisivačima razmjerno trebaju biti zastupljeni i pripadnici nacionalnih manjina, a ne samo nezaposleni branitelji ili oni koji ne rade duže od godinu dana.

izvor:portalnovosti.com