Gradonačelnik Bjelovara i srpske organizacije osudili ispisivanje grafita na pravoslavnoj crkvi

U četvrtak ujutro na crkvi Svete Trojice u centru Bjelovara osvanuli su ustaški i nacistički simboli. Policija istražuje tko je na nedavno obnovljenoj crkvi napisao grafit s ustaškim pozdravom Za dom spremni, ‘ušato’ slovo U, te 14/88 numerološkom kombinacijom brojeva koju koriste neonacisti. Ispisivanje ustaških i nacističkih grafita izazvalo je brze reakcije tamošnje policije i srpske zajednice. Portparol PU bjelovarsko-bilogorske Maja Barbir Grubić izjavila je medijima da je “policija zaprimila dojavu da su na crkvi ispisani grafiti neprimjerenog sadržaja i da je slučaj u obradi”.

Provođenje policijskog uviđaja u izjavi za Novosti potvrdio je i bjelovarski paroh Stefan Maksimović.

– Ovo nije prvi put da su grafiti takvih sadržaja ispisivani na crkvi. Lani su, dok je bio prijašnji sveštenik, također ispisani veliki grafiti, a prije nekoliko mjeseci ispisano je nekoliko manjih – rekao je Maksimović, najavivši da će zid crkve biti saniran, te izrazio nadu da će počinilac biti uhvaćen.

Po riječima predsjednika VSNM Bjelovarsko bilogorske županije Darka Karanovića vijest o grafitima izazvala je šok u gradu.

– Cijelo jutro me zovu prijatelji, ali i predstavnici i vijećnici iz drugih nacionalnih manjina. Takve pojave nisu iznenađenje, iako su rijetke, ali je činjenica da su građani u komentarima na portalima jednodušno osudili takav čin i nitko ga nije podržao. Čekamo što će policija napraviti jer ako ima volje i želje, doznat će se tko je to učinio – rekao je i naglasio da su slični grafiti i ranije osvanjivali na zidovima crkve.

– I ovi grafiti će biti prebrisani, a zid crkve saniran, za što su već nađeni izvođači – kazao je Karanović.

Naglasio je da je bjelovarska pravoslavna crkva objekt zaštićene kulturna baštine i da je, uz crkve u Plaškom i Velikoj Pisanici, najveća pravoslavna crkva u zemlji, s obzirom da je u gradu i okolini ranije živio velik broj Srba.

Tugu i žaljenje zbog ovog skaradnog čina iskazalo je i Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovara kao i tamošnji gradski ogranak SDSS-a. “Zahvaljujemo gradonačelniku Hrebaku i dogradonačelniku Brajdiću koji su ovaj čin najoštrije osudili te brzoj reakciji bjelovarske policije. Također hvala svim našim sugrađanima koji su svojim komentarima na društvenim mrežama pružili podršku parohu Maksimoviću i bjelovarskim Srbima. U nadi da će policija biti efikasna, a počinitelji ovog nedjela biti što prije pronađeni i kažnjeni, želimo napomenuti kako smatramo da ovi simboli mržnje nisu stav većinskog naroda. Kako je isticao jedan poznati bjelovarski profesor, povijest jest učiteljica života, ali ne i životni suputnik. Ovaj nemili događaj neće obeshrabriti naše Vijeće u njegovom glavnom zadatku, zaštiti i unapređenju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta Srba u Bjelovaru. Također, pružamo potpunu podršku parohu Maksimoviću u daljnjem radu,. Naš stav je i dalje isti, Srbi u Bjelovaru oduvijek žive život, a ne suživot i ne pristajemo na ništa manje od toga, stoji u saopštenju

Inače, broj 14 označava slogan od četrnaest riječi na engleskom jeziku: “We must secure the existence of our people and a future for white children” (“Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu”) Davida Lanea, pripadnika rasističke organizacije The Order, dok broj 88 – označava izraz “Heil Hitler”, jer je slovo H osmo u engleskoj abecedi.

izvor: portalnovosti.com/fb profil VSNM Bjelovar/info.sl.SDSS