Govor mržnje prema Srbima postao je endemski fenomen

Povodom više šovinističkih ispada zadnjih dana prema Srbima kao nacionalnoj zajednici, saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević upozorili su u četvrtak na tiskovnoj konferenciji na neprihvatljivost govora mržnje koji se u posljednje vrijeme mogao čuti i u Saboru i izvan njega.

Istaknuli su pritom tri događaja: istup HDZ-ove zastupnice Majde Burić koja je Katarinu Peović iz Radničke fronte željela uvrijediti optužujući je za “rusoljublje”, a onda i za – valjda još gore – “srboljublje”; skandiranje dječje ekipe iz Splita na nogometnom turniru u Sarajevu “Ubij Srbina” i pjevanje ustaške pjesme “Evo zore, evo dana” zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina.

Pupovac je naglasio da je istup Majde Burić suprotan ne samo zakonima i Ustavu, nego i etičkom kodeksu koji su zastupnici prihvatili. Izrazio je nadu da će se slični slučajevi ubuduće razrješavati unutar sabornice i pozdravio reakciju premijera Andreja Plenkovića i ispriku Majde Burić.

Milošević je rekao da je osobno iznenađen onime što je Burić govorila, s obzirom da je – kako je kazao – ne poznaje kao osobu koja barata tom vrstom šovinističkog jezika. Njen govor nazvao je sramotnim, jer je Srbe kroz gradaciju – prvo Ruse pa Srbe – navela kao uvredu.

– Nije to samo njen problem. Ispada da je samorazumljivo da je srpstvo ureda samo po sebi pa ako nekog želiš uvrijediti samo mu kažeš da je Srbin. Riječ je zapravo o antisrpskom sentimentu po kojem se Srbi označavaju kao sumnjiva lica ili agresori, čak i među onima koji nisu nacionalisti, nego se predstavljaju kao liberali – istaknuo je Milošević, objasnivši i da je neprihvatljivo simpatiju prema Rusima držati uvredljivom, a posebno uplitanje privatnog života u polemičke polemike, što je Burić učinila Katarini Peović.

Tolerancija se ne smije uzimati zdravo za gotovo, za nju se treba boriti, jer je borba protiv govora zajednička borba, kazao je Milošević.

Pupovac je naglasio da je govor mržnje prema Srbima postao endemski fenomen koji se pojavljuje i ondje gdje ga nikako ne bi smjelo biti.

– Djeca u Sarajevu od šest ili sedam godina prihvatili su oblik navijanja “Ubij Srbina” koji je dio šire navijačke i političke kulture koju ih nije naučio trener. Radi se o endemskom fenomenu, a ne incidentu – rekao je i izrazio uvjerenje da se slični istupi, poput onog Majde Burić, neće ponavljati, jer su naišli i na unutarstranačku osudu.

Za Prkačina je kazao da je u više navrata, bez ograničenja i upozorenja, sa saborske govornice širio mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju demonizira i pretvara u objekt mržnje, i to unatoč svim nastojanjima vodstva SPC-a da se širi ekumenski duh.

– Prkačin je nedavno s govornice rekao da su Srbi svedeni na podnošljivu mjeru. Činjenica da je nakon toga pjevao pjesmu u slavu zločinaca iz Drugog svjetskog rata Mile Francetića, Rafaela Bobana i Ante Pavelića, koji su svojom politikom Srbe, i ne samo njih, sveli na prihvatljivu mjeru, govori da se radi o sistemskom problemu u društvu koji se širi velikom lakoćom pa ispada da, i kada se govori o nekim drugim temama – poput kreme za lice ili porastu cijena – priča uvijek završi na Srbima ili nekoj drugoj manjini – rekao je Pupovac, zaključivši konstatacijom da niti ustaški pozdrav “Za dom spremni” niti skandiranje “Ubij Srbina” ne bi smjeli imati pravo javnosti, a ako se već pojave morali bi biti sankcionirani te još jednom pozvao političare da paze na to da iz polemičkog žara ne krenu završe na uvredama i mržnji.

Na novinarsko pitanje kako se osjeća u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, odgovorio je da uvijek nastupa u skladu sa svojim uvjerenjima i programom stranke, neovisno s kima razgovara.

– Razumijem da mediji ciljaju na nas kao dio većine, ali moram vam reći da je bilo razdoblja kad mi je bilo neugodnije. Ne znam je ijedan premijer ili predsjednik HDZ-a ikad tako promptno reagirao kao Plenković na izjave poput one Majde Burić. Neću vas podsjećati na neke druge čelnike HDZ-a koji su govorili da je suradnja sa SDSS-om sramotna i ponižavajuća – objasnio je Pupovac.

Također je pozdravio današnji susret Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu, podsjetivši na nedavni dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića na Božićni prijem SNV-a kada je obnovljen dijalog između dviju država koji je u zastoju još od 2018. godine otkad nije bilo nijednog ozbiljnijeg susreta niti potpisanog ugovora između Hrvatske i Srbije, unatoč nizu izrazito važnih, a bolnih i neugodnih otvorenih pitanja, kao i europske perspektive cijele regije te ekonomske stabilnosti. Naglasio je da se nada će se međudržavni razgovori nastaviti uskoro u Subotici na manifestaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Što se tiče pohvale koju je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov dao predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću povodom njegovih izjava o upletenosti NATO-a u rat u Ukrajini, Pupovac je rekao da bi volio da Milanović, kao što to sam često ističe, nikome ne služi kao sredstvo i da se u svom političkom djelovanju prije svega vodi interesima Hrvatske, a ne da tema rata u Ukrajini služi kao dodana razdjelnica u stvaranju podjela.

izvor: portalnovosti.com