GOST “BLICA” Milorad Pupovac: Srbi i Hrvati se iscrpljuju u šteti koju prave JEDNI DRUGIMA

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, lider Srba u Hrvatskoj i dugogodišnji poslanik u Saboru, uzburkao je tamošnju javnost kritikujući “komemorativnu praksu” po kojoj se za Jasenovac godišnje izdvaja dva, a za Vukovar 40 miliona kuna.

– Posredi je oprez, a možda i strah, od nacionalističko-verskih politika koje su, kao što sam rekao, toliko ojačale da mogu kontrolisati, blokirati, a po potrebi i osporavati svaku politiku koja je mnogo progresivnija od njihovog kursa. Videli ste, kad su austrijske crkvene i svetovne vlasti odlučile da zabrane Blajburg, sinhronizirano su delovale i država i crkva. To nije bio slučaj i zadugo neće biti kad je posredi Jasenovac. Jasenovac, zasad, u najboljem slučaju ima status drugorazrednog mesta komemoracije. Ali ne za nas i za druge narode žrtve i ne ni za protivnike takvih nacionalističko-verskih politika.

– Broj Srba u Hrvatskoj prema popisu 2011. iznosi 4,36% od ukupnog stanovništva, ili 186.633 onih koji su se na tom popisu izjasnili kao pripadnici srpskog naroda. S obzirom na tadašnju i današnju atmosferu, broj onih koji se nisu izjasnili nije zanemarljiv i sigurno premašuje ovaj broj. Svejedno, on je ili u okvirima ili nešto iznad onoga koji je Franjo Tuđman tokom rata najavljivao da će biti – između 3 i 5 %. A razloga za obnovljenu pojavu javnog manifestiranja mržnje ima više. To je u prvom redu obnovljeni nacionalnističko-verski pokret koji je započeo s oslobađajućim presudama ratnim generalima Gotovini i Markaču i ulaskom Hrvatske u EU. Tad je neko rekao, postigli smo sve, sad je još ostalo da gradimo svoj nacionalni identitet. I od tog vremena gradi taj identitet kampanjama poput antićirilične u Vukovaru, negiranja Jasenovca i drugih endehaških stratišta, te obnavljanja animoziteta iz ratnog raspada zajedničke države.

I sami ste bili predmet mržnje, na karnevalu u Kaštelima kod Splita paljena je lutka s vašim likom. Zašto?

– Zato što spomenuti nacionalističko-verski pokret u Hrvatskoj ne može prihvatiti da vodeći ljudi i vodeće institucije srpske zajednice u Hrvatskoj imaju svoju pamet, govore svojim jezikom i deluju vođeni idejom slobode svih, pa i Srba u Hrvatskoj. Iz tog razloga vode kampanju protiv toga da Srbi imaju svoje političke predstavnike i protiv najistaknutijih od njih. Veruju da će stvaranjem “sanitarnog kordona” oko njih onemogućiti njihovo delovanje i uplašiti Srbe koji ih podržavaju.

Kad na naslovnici desničarskog nedeljnika osvane nekoliko vas sa naslovom “Jahači velikosrpske apokalipse”, kakva je to poruka i kome je upućena?

– Taj je list jedan od najekstremnijih i nije merilo širih medijskih slika i poruka u Hrvatskoj, ali kao i neke televizijske emisije i neki portal, imaju primaran zadatak da šire kako mržnju prema srpskim predstavnicima u Hrvatskoj tako i prema svima onima koji s njima sarađuju, a to znači i prema vladi koju vodi Andrej Plenković. Naslovna stranica toga lista ujedno predstavlja klasičan primer antisemitske i antiliberalne ideologije. Pogotovo zbog toga što su svi koji su označeni kao “jahači velikosrpske apokalipse” zapravo javni protivnici ozvaničenja ustaškog pozdrava “za dom spremni!”.

Pretpostavljam da većinska Hrvatska nije neprijateljski raspoložena prema svojim građanima srpske nacionalnosti, ili grešim?

– Da, to jeste tako. Rat jeste obnovio stare i stvorio nove slojeve mržnje, ali to koliko je i kako je prisutan govor mržnje u javnom prostoru nije prihvaćeno kod većine stanovništva. U mnogim sredinama odnosi su normalizovani, ali kako desni ekstremizam jača, onda se obnavljaju predrasude i mržnja prema Srbima i uopšte prema drugim i drugačijima. Od njih se sklanjaju ne samo Srbi, već i mnogi Hrvati. Mnogi i zbog toga, a ne samo zbog ekonomskih razloga napuštaju zemlju. Nastojanje trajnog održavanja ratnog stanja i obnavljanja loše prošlosti uništava osećaj perspektive i budućnosti. To je današnji problem Hrvatske.

Utisak je da su nacionalni ekstremizam i šovinizam, paradoksalno, nekako dobili krila s ulaskom Hrvatske u EU. O čemu se radi?

– Pošteno govoreći, a to je jedini način kako se možemo nositi s takvim pojavama, on se pojačao na celom prostoru bivše Jugoslavije. Što se Hrvatske tiče, dve su se stvari spojile. S jedne strane, do ulaska u Uniju, Hrvatska se normaliziovala pod međunarodnim, evropskim monitoringom. S druge strane, kad je taj monitoring nestao, počela je nestajati i normalnost, a obnovila se ekstremnost koja se sve više spaja sa sličnim pojavama u samoj Evropi. Osim toga, otišla je generacija jakih proevropskih političkih figura, a došle su političke figure koje dosad nisu našle načina da izgrade političku moć koja bi bila dovoljno snažna da se suprotstavi nacionalističko-verskim institucijama moći, koje su u međuvremenu ojačale. O tome se u Hrvatskoj radi.

– Postoje dve fundamentalne pretpostavka za to. Prva je da spoznamo, i s jedne i s druge strane, i s hrvatske i sa srpske, da smo u protekle tri decenije napravili više štete jedni drugima negoli što je svako sebi napravio koristi, jer korist su imali samo treći. Naše političke i nepolitičke elite stvaraju mitove o koristi jugoslovenskih ratova, ali prema svim objektivnim pokazateljima, šteta je i dalje veća od koristi. Druga je da spoznamo da nastavak bilo koje vrste međusobnog sukobljavanja služi obostranom iscrpljivanju. Iscrpljivanju u prošlosti dok nam budućnost prolazi. Prolazi bez nas i mimo nas. Zato je važno da se povedu ozbiljni razgovori kako utege prošlosti skinuti s nogu, kako priznavati stradavanja jednih od drugih i kako otpočeti istorijsku politiku izmirenja. Stradavanje Hrvata u Vukovaru i drugim mestima tokom rata devedesetih i progon Srba u Bljesku i Oluji trebalo bi istinskim hrvatskim i srpskim politikama da bude povod za stvaranje politike izmirenja, politike savesti. Ne uradimo li to, postaćemo robovi njezinog odsustva i robovi novih opasnih procesa iz našeg bližeg i šireg okruženja koji nas mogu poklopiti tako da za stoleća ponovo postanemo neslobodni.

Zvanični odnosi Srbije i Hrvatske su u nekoj fazi “hladnog mirovanja”. Kako oni izgledaju iz Zagreba?

– Ako pitate Srbe u Hrvatskoj, oni osećaju dvostruku hladnoću tog odnosa, pa time, kao što je to uvek bilo, plaćaju dvostruku cenu malog hrvatsko-srpskog rata nakon rata. No, unatoč svim našim iskustvima ovde, čini mi se da se u međusobnim odnosima hrvatskih i srpskih politika ne povećava hladnoća, već ravnodušnost. Neki su kontakti obnovljeni. Nedavno su se sastali ministri kulture, a potom i ministri pravosuđa, a treba da se susretnu i ministri turizma. Premijerka Brnabić je ovih dana u Dubrovniku na konferenciji 16+1. Uskoro dolaze i predstavnici koji se bave nestalima, teškim pitanjem od velike važnosti za međusobne odnose, u slučaju kojeg bi trebalo smanjiti njegovu političku a povećati humanitarnu i komemorativnu dimenziju,

– Mnogo ih je, ali najveći mi se čini taj kako da ne žive u grču koji se stvara od javnih poruka netolerancije i mržnje. Da se konačno prestanu osećati neželjenim u vlastitoj zemlji, zemlji koju, u dugoj istoriji života u njoj, nisu ništa manje zadužili od onih koji misle da imaju pravo da prema njima šalju takve poruke. Upravo suprotno. Svi drugi problemi bi bili lakši, koliko god bili teški, poput zapostavljenosti krajeva u kojima se živi, osporavanja identiteta i prava da se neguje u školama ili ponekad jačih, ponekad slabijih kampanja za ratne zločine.

Najavili ste da će vaša stranka samostalno izaći na predstojeće izbore za Evropski parlament da biste kampanju iskoristili za “neku vrstu emancipatorskog cilja”. Šta očekujete, kakve su šanse da se neki Srbin nađe u Evropskom parlamentu?

– Naša će kampanja biti emancipatorska. Znači hrabra i odlučna da doprinese oslobađanju od grča. Uspemo li u tome, uspećemo da dobijemo toliko glasova da možemo računati na jedan mandat. Mnogo bi nam koristila pomoć svih onih naših sunarodnika koji se nalaze u Srbiji a imaju hrvatsko državljanstvo da se prijave za glasanje u konzulatima, ako nemaju lične karte, ili da dođu u konzulate na glasanje, ako ih imaju. Prvi srpski poslanik u Evropskom parlamentu bio bi i njihov poslanik.

Postoji li različit odnos prema Srbima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj kod Hrvata?

– Nismo primetili da postoji veća razlika, ako postoji ikakva. S jedne strane razvijaju se normalni odnosi, Srbi iz Srbije dolaze ovde da rade, a s druge strane razvija se netolerancija prema znakovima srpskog identiteta. Dakle, na delu je sukob dve ideje odnosa prema Srbima – ideje normalizacije i pomirenja i ideje konfrontacije i mirnodopskog nastavka ratovanja. Sukob te dve ideje inače je tipičan za našu regiju, a ne samo za Hrvatsku. Taj se sukob, koliko vidimo, pojačao poslednjih godina i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

izvor: blic.rs/