Godišnji koncert “Prosvjete” u Vojniću

U prepunoj sali Doma kulture u Vojniću u petak naveče održan je godišnji koncert Ansambla narodnih igara koji djeluje pri vojnićkom pododboru SKD “Prosvjeta”. Više od 150 izvođača, što domaćina što njihovih gostiju iz okolnih mjesta uključujući i Knežicu iz Republike Srpske, predstavilo je svoje umijeće u čuvanju nacionalnog i zavičajnog kulturnog identiteta.

Pozdravne riječi gostima i učesnicima uputio je organizator Čedomir Studen, a birane riječi o uspješnosti rada ovdašnjeg Prosvjetinog “ogranka” izrekli su općinski načelnik Nebojša Andrić, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, te generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković. Među ostalim prisutni su bili predsjednik i potpredsjednik „Prosvjete“ Mile Radović i Siniša Tatalović, konzul u Rijeci Vladimir Marjanović, član Glavnog odbora Prosvjete i potpredsjednik SDSS-a Dejan Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman i drugi.

Suorganizator koncerta bilo je Vijeće srpske nacionalne manjine općine Vojnić čiji je predsjednik ujedno i zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović takođe prisustvovao ovom veličanstvenom događaju njegovanja kulture i tradicije.

Ansambl narodnih igara u Vojniću djeluje od 2006. godine pod umjetničkim vodstvom Valerije Farago i Čedomira Studena, a okuplja u stalnoj postavi između 40 i 50 djece i mladih.

„Ponosni smo na činjenicu da kod nas plešu i srpska i hrvatska djeca. Kod nas pleše i pjeva mladost Korduna i tako će i ostati, rekao je Studen. Podsjetio je kako Ansambl ima iza sebe znatne uspjehe na domaćim i međunarodnim smotrama, a prije samog koncerta vratili su se sa gostovanja u Bugarskoj!

Koncert je održan pod motom „Godina Save Mrkalja“, a uz brojne ovdašnje ljude dobre volje koji su pomogli njegovu organizaciju, posebno je upućena zahvala zavičajnom klubu Kordunaša iz Kanade.