GLINA: Komemoracija za žrtve “pokrsta” 1941.

Juče je u Glini parastosom koji je služio paroh Toplički i administrator Glinski jerej Mile Ristić, te biranim riječima predstavnika organizatora i gostiju, odana počast ubijenim i poklanim Srbima od 28. jula do 2. avgusta 1941., žrtvama “pokrsta”!

Oko 1500 Srba sa područja Gline i Vrginmosta dovedeno je na prevaru pod izgovorom da će prelaskom u katoličku vjeru biti pošteđeni njihovi i životi njihovih familija. Umjesto pokrštavanja, ustaše su ih na razne svirepe načine umorile u glianskoj pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice. Parastos je služen na mjestu na kojem je i izvršen zločin. Umjesto crkve koja je 60-ih godina prošloga vijeka izgrađena na drugoj lokaciji, do 1995. postojao je Spomen dom a nakon toga objekt je preimenovan u Hrvatski dom.

“Nećemo odustati od ideje da se ovom mjestu vrati staro ime Spomen dom u znak trajnog sjećanja na žrtvu ovih ljudi, rekla je Vesna Teršelić iz Dokumente. Za Borisa Miloševića, predsjednika Srpskog narodnog vijeća koje je i organizator komemoracije, glinska crkva je monstruozno stratište. “Te nesrećne ljude nisu dočekali ni sveštenici ni sveta vodica. Dočekali su ih ustaški noževi i na svirep način su skončali život”, rekao je Milošević.

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a dr. Milorad Pupovac, među ostalim je rekao, kako je tokom drugog svjetskog rata nažalost bilo mnogo mučilišta na kojima su stradavali nedužni ljudi. Međutim, rekao je, niti jedno se ne može mjeriti sa Glinom u kojoj je zločin ceremonijalno obavljen”!

Parastosu su prisustvivali brojni predstavnici naše stranke. Među ostalima potpredsjednik i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman, načelnici Dvora i Vrginmosta Nikola Arbutina i Milan Vrga.

Pošto sunarodnicima i pretcima iz pokrsta 1941. prisustvovanjem parastoru odao je Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, čije je porijeklo iz sela Malička pored Topuskog, a iz kojeg je takođe bilo stradalih u glinskoj crkvi.