Glavna Skupština ponovno izabrala dr. Milorada Pupovca za predsjednika SDSS-a!

Delegati Glavne Skupštine danas su na sjednici održanoj u Vukovaru jednoglasno potvrdili dosadašnjeg predsjednika dr. Milorada Pupovca za predsjednika stranke i u narednom četvorogodišnjem mandatu. Potpredsjednice su Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, a potpredsjednici Dejan Mihajlović i Jugoslav Vesić. Izabran je i novi Glavni odbor od 61 članice i člana na čijem čelu je takođe dr. Milorad Pupovac.

Od ukupno 225 delegata, danas je 145-oro prisutnih, za predsjednika najvišeg stranačkog tijela – Glavne skupštine ponovo izabralo dr. Vojislava Stanimirovića. Potpredsjednici su Boris Milošević, Mile Horvat i Nikola Ivanović. Izabrani su i ostali centralni stranački organi – Statutarni odbor na čijem je čelu Jovan Vlaović i Nadzorni odbor kojim predsjedava Mara Šupica.

Podneseći izvješaj o radu u protekle četiri godine, predsjednik Pupovac je naglasio da je stranka učestvovala u tri izborna procesa. Na parlamentarnim izborima prošle godine i na ovogodišnjim lokalnim ostvaren je očekivani rezultat jer stranka i dalje ima troje zastupnika u parlamentu, a sa 165 vijećnika u predstavničkim tijelima treća smo stranka u državi. U odličan rezultat treba dodati i izvršne pozicije sa 14 općinskih načelnika, 18 zamjenika načelnika i deset dožupana.  “Iako na izborima za Evropski parlament nismo ostvarili mandat evroparlamentarca, svojom kampanjom koja je ocjenjena najkvalitetnijom u RH, otvorili smo neke teme od vitalnog interesa za našu zajednicu ali i za državu u cjelini, rekao je dr. Pupovac.

U periodu iza nas manjeg su intenziteta napadi desničara, kojih nažalost i dalje ima i kojima je, uz ostalo, cilj otežati posao Vladi ali otežati i nama.  Zahvaljujući saradnji sa Vladom, stranka i njeni predstavnici su uspjeli riješiti ili su u završnom rješavanju nekih od ključnih problema Srba u Hrvatskoj.

Srpske institucije uključujući i stranku, njene članove, simpatizere i aktiviste, bile su veoma uključene kao što su i danas prisutne u pružanju pomoći stradalima od potresa na Baniji, a znatan dio energije uložen je u povoljniji otkup stanova.

Osim intenzivne saradnje sa državnim institucijama RH, predsjednik je ukazao i na dobru saradnju sa matičnom državom Republikom Srbijom. U tom kontekstu ukazao je na dva segmenta; pomoć Srbije u gradnji srpskih kulturnih centara na više destinacija u Hrvatskoj te traženje nestalih lica. “Zajednički je stav da svi nestali budu u jednakom statusu odnosno da nema ravnopravnih i manje ravnopravnih. Samo na takav način u ovom bolnom pitanju može prestati politizacija i da ono postane humanitarno što i jeste”.

Izvještaj o radu je jednoglasno prihvaćen.

Tematske sjednice, zapošljavanje mladih, stvaranje uslova za zapošljavanje srednjih generacija, češći sastanci sadržajne a ne samo formalne prirode, edukacija i stvaranje mladih stranačkih kadrova…, ključni su elementi reforme SDSS-a koju je predsjednik najavio u Programu rada za naredni četvorogodišnji period.

Pred strankom su i dalje brojni izazovi sa kojima će se njeni predstavnici beskompromisno uhvatiti u koštac. ” “Ako smo u ringu, učinimo sve da nismo u ćošku ringa, jer biti u ćošku nije naša tradicija!”, završne su riječi Programa rada koji je takođe jednoglasno privaćen.

Ovogodišnji laureati najvišeg stranačkog priznanja Plakete Miloš Vojnović su Petar Petrović iz Uzdolja kod Biskupije, Mihajlo-Mićo Zečević iz Klise pored Osijeka i Dragić Smoljanić iz Voćina u zapadnoj Slavoniji.

“Miloša Vojnovića sam poznavao. Imao je veliko srce za sve nas. Nažalost to njegovo veliko srce nije izdržalo sve spletke, laži i prijetnje kojima je bio izložen i prerano nas je napustio”, rekao je u Petrović zahvaljujući u ime dobitnika Plakete.

Završnim obraćanjem delegatima, sjednicu Glavne skupštine zaključio je njen predsjednik dr. Vojislav Stanimirović.