DORH odbacio prijavu protiv dr. Stanimirovića; desničarima sam persona non grata zbog uspješne mirne reintergacije

Za mene nije neočekivano što je DORH donio odluku o odbacivanju krivične prijave protiv mene. Više puta sam maglašavao da je  žalosno da se prihvataju objede Antuna Ivankovića predsjednika “fantomskog”udruženja dr.Ante Starčevića iz Tovarnika, novinarke Krišto, istoričara Jurčevića i njima sličnih, rekao je Stanimirović komentarišući današnje DORH-ovo odbacivanje krivične prijave koju su protiv protiv njega  podnijeli novinarka Karoline Vidović Krišto i historičar Josip Jurčević, Oni su predsjednika SDSS-a optuživši za ratni zločin protiv ratnih ranjenika, bolesnika i civilnog stanovništva.

vojo

ŽDO u Osijeku je navelo da nije potvrđena sumnja da je Stanimirović počinio zločine za koje se tom prijavom tereti. Analizom prikupljenih podataka i dokaza nije potvrđeno da je osumnjičeni počinio navedena krivična djela, niti bilo koja druga krivična djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, pa je krivična prijava protiv njega odbačena, naveli su u ŽDO.

Stanimirović je rekao da njegov progon traje od 1996. i tadašnje mirne reintegracije. – Unazad 20 godina prijavljen sam sedam ili osam puta, svaki puta lažno. Istražni organi su odradili svoj posao i protiv mene nikad nije pokrenuta istražna radnja.  Dva puta sam se dobrovoljno javljao u DORH da dam iskaz, a dva puta sam bio svjedok u slučajevima zločina u Lovasu i Torvarniku.

– Više puta sam govorio da je moj problem i osećaj da sam persona non grata u Hrvatskoj samo zato što sam uspješno provodio mirnu reintegraciju, koja desničarskoj populaciji i raznim udruženjima nikad nije odgovarala i nikad je nisu prihvatili kao pozitivnu stvar za Hrvatsku. Otada počinju lažne optužbe, uvrede, omalovažavanja i pokušaji diskreditacije mog političkog rada i svih zasluga vezanih uz mirnu reintegraciju, a zbog čega sam imenovan u Županijski dom Hrvatskog sabora kao jedan od pet zaslužnih građana i zbog iste je SDSS dobila povelju tadašnjeg Predsjednika Republike Hrvatske. Ne mogu se požaliti na državne organe zbog bilo kakve nekorektnosti ili lošeg odnosa prema meni, rekao je Stanimirović.

– Treba postaviti pitanje funkcioniranja pravne države, ako vas pojedinac, kao što je Ivanković stalno lažno optužuje, a protiv njega se  ne podnosi službena krivična prijava za uznemiravanje, klevetu, lažne optužbe bez dokaza, kao i blaćenje i podstrekavanje drugih da učine neki krimen prema meni lično, rekao je.

Naglasio je da se sve vrijeme zalaže za suživot i miran život bez straha u Hrvatskoj i podsjetio da je 20 godina predsjednik SDSS-a,parlamentarne stranke u RH, koja okuplja srpsku  zajednicu.

– Dok budem imao političke volje i snage mogu biti predsednik SDSS-a, a ako rešim da to više ne budem, to će biti samo moja odluka, ne prihvatajući bilo koje ucjene i pritiske, rekao je Stanimirović.

Podsjetimo, Karolina Vidović Krišto i Josip Jurčević su prijavu protiv Stanimirovića podnijeli u julu 2013. U njoj su tvrdili da je on 2. maja 1991. u Borovu (kolokvijalno Borovo Selo op.a.), kako st0ji u optužnom prijedlogu aktivno učestvovao u mučenju i ubijanju 12 hrvatskih policajaca, ranjenih u oružanom sukobu sa srpskim pobunjenicima, kao i da je u oktobru 1991. u Tovarniku učestvovao u odvođenju jednog ranjenog hrvatskog vojnika koji je kasnije ubijen.

Za svaki slučaj dodatno su ga osumnjičili i da je 20. novembra 1991. u vukovarskoj bolnici, nakon što su grad zauzele jedinice JNA i srpske dobrovoljačke jedinice, učestvovao u odvođenju ranjenika iz bolnice, kao i da je 18. oktobra 1991. u Lovasu učestvovao u odvođenju mještana u minsko polje, nakon čega se u njih pucalo kojom prilikom je ubijena 21, a ranijeno 14 osoba.

Osim Stanimirovića u postupku je ispitan veći broj osoba koje su svjedočile o spomenutim događajima, obavljen je uvid u spise krivičnih predmeta vođenih protiv počinilaca ovih događaja, a pribavljena je i dokumentacija od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Inf. sl./portal Novosti