Dogovoren mehanizam pritiska na Ministarstva radi brže realizacije Programa za manjine

Samostalna demokratska srpska stranka i dalje je članica vladajuće koalicije, potvrdio je juče gostujući u programu N1 televizije predsjednik saborskog Kluba SDSS-a Boris Milošević.

“Prije dvije sedmice imali smo sjednicu Predsjedništva na kojoj smo otvoreno razgovarali o opciji izlaska iz koalicije i problemima  koji nas muče.  Zaključak je bio da se da još jedna šansa dijalogu. Da se iznesu naši stavovi jer mi imamo svoje birače i odgovornost prema njima kao što imamo i program sa Vladom i to želimo da bude ispunjeno”, rekao je. Dodao je kako je trebalo vremena za pripremu sastanka kako bi premijeru izložili naše viđenje ispunjavanja Programa, kao i vremena da se premijer pripremi za sastanak kako bi iznio svoje argumente. Predsjednik Vlade upoznat je sa našim viđenjem realizacije mjera iz Operativnog programa, razvojnih programa, socijalnih komponenti i društvenih demokratskih vrijednosti. Premijer se složio da stvari ne idu onako kako je dogovoreno!

Od deset najsiromašnijih općina u osam su Srbi većina, a u dvije najmanje trećina stanovništva. Nema infrastrukture, staračkih domova, dječjih vrtića… Osim ovih sredina imamo populaciju u gradovima koja je devastirana govorom mržnje u javnom prostoru.

“Sramota je da je prošle godine više školskih razreda u posjetu Jasenovcu došlo iz Italije nego iz Hrvatske, kao što je sramota da i danas imamo 16 gradova ili općina sa imenom Mile Budaka!” Prema Miloševiću za ovo je odgovorna aktuelna Vlada, ali i sve Vlade u 28 godina državne samostalnosti. 

Naglasio je kako je sa premijerom dogovoreno da će se uspostaviti mehanizam za češći pritisak na one institucije i ministarstva koji su u svoj program stavila realizaciju Operativnog programa za nacionalne manjine.

“Krajna točka je izlazak iz koalicije i od toga ne bježimo. Ostaje uvijek ta mogućnost. Vidjećemo kako će se sitaucija dalje razvijati. Sa naše strane daćemo maksimum da se dogovor ispoštuje kako ne bismo opet došli u sitauciju da moramo na Predsjedništvu razgovarati o izlasku, zaključio je Milošević.