Delegacija stranke položila vijence na partizansku kosturnicu kraj Novske

Danas je na lokaciji Trokut između Novske i Lipika otkrivena spomen ploča te položeni vijenci i zapaljene svijeće na  kosturnicu u kojoj su posmrtni ostaci 650 pripadnika 21. srpske udarne divizije –  oslobodioca Novske i okoline krajem aprila i početkom maja 1945.  Vijenac je položila delegacija naše stranke na čelu sa zamjenikom župana Nikolom Ivanovićem i načelnikom Dvora Nikolom Arbutinom. Sjenima oslobodioca poklonili su se dožupanica Mirjana Oluić, predsjednik Izvršnog odbora stranke Boro Rkman kao i brojni drugi članovi stranke.

U ime županijske organizacije antifašista Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položio predsjednik Lazo Đokić koji je i potpredsjednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista na državnom nivou, te jedan od osnivača SDSS-a.

Organizator manifestacije, predsjednik UABA Novska Antun Maruški, podsjećajući na dane od prije 78 godina kada su ovaj kraj oslobodili partizani sa juga Srbije, ukazao je na značajan angažman Nikole Ivanovića kao i doprinos SNV-a. “Zahvaljujem se zamjeniku župana na sveukupnoj pomoći i organizaciji od uređenja ovog prostora pa nadalje, te SNV-u na pomoću u obnovi kosturnice i izradi spomen ploče”, rekao je Maruški.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo da je okoliš Trokuta konačno uređen i da sada ima atribute memorijalnog kompleksa, koje nije imao do 2017. jer je bio šikara i šuma. “Radostan sam zbog toga ali i tužan zbog činjenice što je država dozvolila da radikalne desničarske snage, sramnu ploču sa ustaškim pozdravom prenesu iz Jasenovca i smjeste je baš do ovog kompleksa”, rekao je.

Naime, pored partizanske kosturnice na lokaciji Trokuta je i spomenik hrvatskim braniteljima iz poslednjeg rata te u njegovom sastavu i ploča sa ustaškim pozdravom koju je HOS najprije sramno postavio u Jasenovac na zgradu uprave nekadašnjeg logora, a potom je prenio na Trokut!!!

Na širem području Novske do rata bilo je pedesetak partizanskih spomenika, ploča i bista. Rat je preživjelo svega pet a ostali su oskrnavljeni, porušeni ili minirani. Spomen kosturnica sagrađena 1965. je minirana početkom rata 1991. Vandali, naravno, nikada nisu identifikovani!!!