Dan Općine Topusko

Predsjednik Izvršnog odbora Boro Rkman prisustvovao je juče svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Topusko posvećenoj Danu općine. Dan ove općine u Sisačko-moslavačkoj županiji je Sveti Vid koji se po gregorijanskom kalendaru slavi 15. juna.

O uspjesima Općine, prije svega u sferi brojnih projekata infrastrukturnih i posebno u sferi kulture kroz zaštitu brojnih kulturnih dobara i istorijskih izvora koja se nalaze na njenom području, govorio je općinski načelnik Ivica Kuzmić (HDZ).

Svečanoj sjednici prisustvovali su i načelnik Gvozda Milan Vrga, Dvora – Nikola Arbutina i zamjenik načelnika Općine Krnjak Ilija Matijević i SDSS-ov vijećnik Općinskog vijeća Dragan Ćelap.

Topusko je staro rimsko naselje imena “AD Fines”. U njemu su se smjenjivale istorijske epohe, a gotovo o svakon govore brojna arheološka nalazišta. Međutim, najpoznatije je po izvorištima termalne vode koja se u lječičišne svrhe koristi intenzivno od sredine 19. vijeka.

Danas u Topuskom, po popisu iz 2011. godine pri čemu je stvarno stanje danas nažalost manje, živi 3.219 stanovnika od čega je Srba 952-oje odnosno nešto ispod 30 %.

U Općinskom vijeću SDSS je zastupljen sa jednim vijećnikom (u prošlim sazivima bilo ih je i po troje, a stranka ima dobru saradnju sa općinskim načelnikom i općinskim strukturama.