Dan općine Krnjak

U utorak 25.juna, uz prisutnost brojnih gostiju, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Krnjak a povodom Dana općine. Brojne goste je najprije pojedinačno pozdravila Đurđa Đurić, potpredsjednica Općinskog vijeća. Među gostima su bili i Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, konzul u riječkom konzulatu Republike Srbije Nenad Maričić, zamjenici županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i Dejan Mihajlović, gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, Katarina Srakočić, dogradonačelnica Duge Rese, dogradonačelnik Ogulina Danijel Vukelja i predsjednik ogulinskog Gradskog vijeća Marinko Herman, Jelena Dragić i Radmila Marković Maćešić kao izaslanice grada Zrenjanina, zamjenik načelnika bratske općine Trgovište iz Srbije Bratislav Krstić, načelnik općine Velika Kladuša Fikret Abdić i njegov savjetnik Ervin Abdić, koji su dobili najveći aplauz, načelnici općina Vojnić, Vrginmost, Lasinja, Plaški, Cetingrad, Dvor na Uni, predstavnici i direktori Cesta Karlovac, Komunalnog poduzeća Duga Resa, domaćeg Komunalca, predstavnica HEP-a, Crvenog križa Karlovac, Hrvatskih voda i predstavnici Policijske uprave Karlovac te udruženja civilnog društva, kulturnih i sportskih društava i brojni drugi. Bio je to završni događaj na obilježavanju Dana općine Krnjak kada su od petka do nedjelje održane brojne kulturne i sportske te zabavne manifestacije.

O ostvarenim rezultatima u protekloj godini govorio je općinski načelnik Perica Matijević. Kada je prije tri godine preuzimao dužnost demografska slika je bila vrlo loša, a danas je ipak nešto bolja. Mladi, učenici i studenti, njih 40 koje općina stipendira kao i oni iz osnovne škole kojima se davaju besplatne radne bilježnica i koji imaju osiguran prijevoz od kućnog praga do škole i natrag, danas Općinu doživljavaju kao svoj ‘drugi dom’. Tako su prošavši na konkursu napravili promotivni film u trajanju od 15 minuta pod naslovom ‘Zašto živjeti u Krnjaku’, inače udaljenom od Karlovca pola sata i od Zagreba sat vožnje. Pobrojani su ostvareni rezultati u komunalnoj infrastrukturi te o brizi za mlade i stare (kroz program Zaželi sa državnog nivoa, Pomoć u kući sa općinskog nivoa i o besplatnom prijevozu za starije stanovnike u saradnji sa SNV-om). Intenzivno se radi i na sređivanju vlasničkih odnosa jer ‘čisti vlasnički papiri’ su glavni uslov za prijavljivanje na razne konkurse, od nivoa Županije, do nivoa države i EU. Matijević je istakao i dobru saradnju sa karlovačkom policijom gdje se sigurnosna situacija poboljšala usprkos otvaranju emigrantskog kampa.

Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić, pozdravio je prisutne u ime Hrvatske zajednice općina i založio se da se općine ne ukidaju, o čemu se uvijek govori iza parlamentarnih a uoči lokalnih izbora, koji će biti u maju slijedeće godine. Smatra da sve općine imaju svoju funkciju a to je poboljšanje uslova života sa ciljem da ljudi ostanu živjeti na tim područjima. Druga opcija je, kaže on, da sve ljude preselimo u nekoliko velikih i većih gradova, pa neka tamo žive, na rubovima gradova. Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar je naglasila ulogu Županije o prijevozu učenika od kuće do škole i natrag, posebno sada u vrijeme otvorenog emigrantskog kampa, istakla je i prednosti cjelodnevne škole te brigu o starijima stanovnicima kroz više programa.

Sa prigodničarskim i protokolarnim naglascima se nije složio srpski dožupan Dejan Mihajlović. Rekao je da je sve to lijepo za čuti, ali kada obilježavanje prođe ostaje stvarna realnost i brojni problemi tih lokalnih zajednica koji se teško i vrlo sporo rješavaju. Od 15 najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, deset ih je sa srpskom većinom. U tim se krajevima ulažu mala i nedovoljna sredstva za komunalnu i cestovnu infrastrukturu, više je stotina kilometara nerazvrstanih i neasfaltiranih puteva pa bi ovim tempom trebalo preko 50 godina da sve dođe na svoje, nije sve tako bajno i treba više osjećaja za nerazvijene općine. Naveo je i konkretan primjer sa nedavnih Dana Općine kada organizatori nisu dobili prostor za priredbe kod osnovne škole i trebali su ga platiti 2.000. evra po satu ili za trosatnu priredbu 6.000.evra.

Dragana Jeckov je rekla da o općini Krnjak zna jako mnogo pošto tajnica Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru dolazi iz Općine Krnjak odnosno krnjačka je snaha pa svaki ponedjeljak u Klubu dobiju detaljan izvještaj o društveno-političkom životu u Krnjaku!

-Čestitam mladim ljudima na izradi ovog spota ili promotivnog filma. Kako i ja dolazim iz male sredine vidim da su ga radili sa puno entuzijazma i ljubavi i to mogu razumeti. Slažem se i sa kolegom koji tvrdi da mi u RH imamo veliki broj opština i zagovornica sam i bit ću među onima koji će braniti da se ugasi bilo koja opština. Znam koliko je to važno lokalnom stanovništvu. Nije to samo, kako se voli reći, ‘plata za načelnika’ i pročelnika nego je to briga o onom najnižem lokalnom nivou. U tom smislu podržavam vaš stav.-kazala je Jeckov.

Kada je u pitanju društveno politički život, dodala je, čuli smo oprečne stavove. Želim vam čestitetni na stavu koji se odnosi o razvoju demografije, brizi o mladima i starima. Kada se govori o infrastrukturi, istina je da se sve opštine koje su naseljene pripadnicima srpske zajednice se nalaze u prvoj skupini nerazvijenosti.

-To je ono što mi u Klubu zastupnika SDSS-a potenciramo, jer jako dobro znamo pošto dolazimo na ova područja i intenzivno smo sa pripadnicima srpske zajednice u kontaktu i to nas ne raduje. To doživljavamo i kao naš teret i kao nešto zbog čega smo i mi delomično odgovorni. U Klubu će ova opština, kao i druge, imati dobrog partnera i saradnika. Ja vam se divim i čestitam na hrabrosti koju ste pokazali prilikom i nakon otvaranja emigrantskog kampa. To nije bila laka odluka, već teška ali i hvale vrijedna. Vi ste pokazali svoju uključivost, a ne isključivost što mi kao pripadnici srpske zajednice danas osetimo, stavlja nas se sa strane. Da Bog da, postojali još sto godina.-zaključila je Jeckov.

tekst i foto: Milan CIMEŠA