Dan antifašističke borbe obilježen u zapadnoj Slavoniji

Dan antifašističke borbe svečano je obilježen i na području koje pokriva Požeško-slavonska županijska organizacija SDSS-a.  Stranački funkcioneri položili su vijence na spomenike na području Pakraca, Lipika, Brestovca, Okučana i Nove Gradiške.
U organizaciji zamjenika načelnika Opštine Okučani Siniše Martinovića (SDSS) i Vijeća srpske nacionalne manjine Opštine Okučani i Brodsko-posavske županije prvi puta nakon 1995. godine u Okučanima je na mjestu nekadašnjeg spomenika žrtvama ustaškog terora i kosturnice koji su na tom mjestu stajali do 1995. godine organizirana je komemoracija i pomen stradalom narodu. Na spomenutom mjestu je do prije samo nekoliko mjeseci stajalo obilježje stradalim vojnicima HV-a u akciji ”bljesak”  te je uslijed izgradnje novog spomenika pomjereno, čime se otvorila mogućnost za održavanje pomena i komemoracije.
Pomen stradalom narodu održao je paroh okučanski protojerej-stavrofor Dragan Antonić a nakon crkvenog obreda okupljenima se obratio predsjednik VSNM Brodsko-posavske županije Dušan Nogić.
Plan vodstva naše stranačke organizacije u Okučanima je postaviti spomen ploču na ovom spomeniku.
Među mnogobrojnim narodom, bili su i drugi naši stranački funkcioneri, Ranka Milojković, zamjenica načelnika Opštine Dragalić s delegacijom VSNM Dragalić i Kola srpskih sestara Medara, Milenko Ećimović, opštinski vijećnik SDSS-a u Okučanima, Stojan Skopljak, opštinski vijećnik SDSS-a u Staroj Gradiškoj i drugi.
U Pakracu je predsjednik Županijske organizacije i zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca Nikola Ivanović položio vijenac na spomenik u centru grada.  Ivanović je pozdravio prisutne u ime Grada Pakraca i pohvalio okupljene među kojima je bilo nekoliko gradskih vijećnika i članova Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pakraca koji prisustvom dokazuju poštivanje vrijednosti antifašizma uprkos izuzetno lošem vremenu i raznim drugim okolnostima. Ukazao je na činjenicu da spomenik nakon radova na glavnom gradskom trgu ostaje u centru grada i da je spomenik “Ranjeni borac” restauriran i zaštićen sredstvima Ministarstva kulture i Grada. Vijenac je položen i u Kusonju kod kod spomenika Prve partijske konferencije.
Tokom poslijepodneva odana je pošta stradalom narodu na području Lipika te je predsjednik ŽO SDSS PSŽ Nikola Ivanović sa suradnicima i predsjednikom nadležnog UABA Novska Antunom Maruskim posjetio spomen područje Trokut između Novske i Pakraca, u novije vreme poznatije po razmiricama oko famozne spomen poločće sa ustaškim pozdravom  prebačene iz Jasenovca. Zapaljene su svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na mnogobrojne borce 21.srpske divizije stradale na tzv. ‘drugom sremskom frontu’, gdje su prema riječima jednog od svjedoka tog vremena ”stradalo, odnosno ubijeno ili ranjeno preko 4500 Srba iz ove divizije”. Sama spoznaja da je 21. srpska divizija oslobodila Novsku i Jasenovac trebala bi biti dovoljna da se područje spomenika održava.
Podsjećamo, prošle godine u organizaciji VSNM Pakrac uređeno je područje oko nekadašnjeg spomenika i očekivano je da će Grad Novska preuzeti košenje oko ostataka spomenika. Međutim, uprskos naporima UABA Novska nije učinjen pomak pa je trenutno vidljivo da je područje oko spomenika hrvatskim vojnicima stradalim u Domovinskom ratu pokošeno a samo dvadesetak metara dalje je zaraslo šipražje.
U organizaciji UABA Požega organizirano je druženje antifašista u Striježevici te su položeni vijenci na spomen obilježje Nikoli Demonji.

inf.sl