Ćirilicu ne daju ni mrtvima!!!

Klub zastupnika SDSS-a reagirao je u srijedu na konferenciji za novinare u Saboru na jedinstveni slučaj iz sela Poljica u općini Vrsi, kraj Zadra, gdje je Zdenko Kojić, direktor komunalnog poduzeća koje upravlja grobljem, pogrešno se pozivajući na zakonske propise, zatražio da se ukloni nadgrobna ploča s ćiriličnim pismom.

– Obitelji je poslana obavijest da će, ako oni ne uklone ploču, to učiniti komunalci. Pozivaju se na zakonske odredbe koje reguliraju pravo na korištenje manjinskog jezika i pisma te na propise koji reguliraju uređenje groblja. Do sada nitko nije osporavao ćirilicu na nadgrobnim spomenicima. To je loša namjera bez ikakvog utemeljenja u zakonu – rekao je zastupnik Boris Milošević.

– Cijelu priču podebljao je i direktor tog komunalnog poduzeća svojim nastupima u medijima. Groblja su mjesto gdje se ravnopravno koriste ćirilica i latinica. Na nekim mjestima su ista prezimena ispisana s oba pisma na nadgrobnim spomenicima. Nadam da će se općina, kao i njihovo lokalno komunalno poduzeće, dozvati razumu i odustati od namjere da naruše mir pokojnika – naglasio je Milošević.

– Dugo nisam čula nakaradniju tvrdnju u javnom prostoru s ciljem diskriminiranja jedne nacionalne manjine od ove. Postavlja se niz pitanja na koje treba odgovoriti. Kako bi se reagiralo na nadgrobni spomenik osobe bugarske ili makedonske nacionalne zajednice koji bi također bio ispisan ćirilicom ili kakva bi bila reakcija na spomenik ispisan na hebrejskom? Ustavni zakon koji propisuje slobodnu upotrebu jezika i pisma nije ni privremen ni tranzicijski, a privatno je pravo koje će se pismo koristiti na spomeniku, kao hoće li netko svoju osobnu iskaznicu uzeti na srpskom jeziku i ćirilici ili na hrvatskom jeziku i latinici. To se pravo može ili ne mora koristiti – objasnila je zastupnica Dragana Jeckov, dodajući da se nada da će cijela priča, ma koliko bila žalosna, sramotna i opasna, ostati izolirana i bez štetnih posljedica.

Ističući da se o ovom slučaju zna preko dva tjedna, zastupnik Milorad Pupovac ocijenio ga je jedinstvenim, jer ćirilicu osporavaju službene osobe.

– Pokojnik je sahranjen pod pločom napisanom na srpskom jeziku i pismu, što omogućava Ustav u ovoj zemlji. Sahranjen je po pravoslavnom obredu Srpske pravoslavne crkve koja ima ugovor s Hrvatskom gdje se jamči sloboda obreda na svom jeziku i pismu. Rečeni direktor očito je rukovođen manjkom znanja i viškom loših uvjerenja, osjećaja i namjera, koje su obilježile razdoblje od 2014. do 2018. i u koje nas ovaj pojedinačni slučaj želi vratiti.

Pozivajući se na neke od zakonskih akata i ustavnih odredbi, pa ih pogrešno tumačeći, direktor komunalnog poduzeća usmjerio se na kršenje zakona na koje se poziva i potencijalno ugrožava mir pokojnika. Istovremeno kreće zakonskim stranputicama govora mržnje, jer ćirilicu proglašava neprijateljskim pismom, iako joj je zajamčena ravnopravnost, rekao je Pupovac i dodao da bi zbog kršenja zakona mogao biti sankcioniran.

Podsjetio je na inicijativu za donošenje zakona o hrvatskom jeziku u čijim se ulaznim člancima ističe da Hrvatska ima tri pisma – glagoljicu, latinicu i bosančicu, verziju ćirilice koja je korištena u BiH i južnim krajevima Hrvatske. S jedne je riječ o neukosti, a s druge o višku loših uvjerenja i namjera, kazao je.

Podsjetio je i da u Poljicama, kao i na cijelom području Zadarske županije, koje je i sada etnički mješovito, pripadnici hrvatskog i srpskog naroda nose ista prezimena, što nikom ne predstavlja teškoće, kao što ne predstavlja u nizu hrvatskih sela u čijim se grobljima nalaze natpisi na latinici i ćirilici. Nema teškoća ni u Vukovaru, gdje nakon silnih strahota koje su tamo proživljene, pokojnici počivaju u miru pod nadgrobnim pločama ispisanima na različitim jezicima i pismima.

– Direktor u izjavi za medije kaže da ćirilica predstavlja neprijateljsko pismo i da treba spriječiti one koji pod tim pismom žele pokapati svoje pokojnike. Pitanje je koliko je osoba takvih sposobnosti u stanju obavljati neku službenu dužnost – rekao je Pupovac.

Tekst i foto: Nenad JOVANOVIĆ – portalnovosti.com