Borovski SDSS donirao Prosvjeti 200 knjiga

Opštinska organizacija SDSS-a Borovo donirala je oko 200 knjiga za biblioteku podoodbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu.

– Zaključak jedne od sednica Izvršnog odbora borovskog SDSS-a bio je da nastavimo sa jednom dobro prihvaćenom akcijom prikupljanja knjiga za borovsku biblioteku. Ovo je druga po redu donacija, prvi put smo donirali 1850, a sada nešto više od 200 različitih vrsta, uglavnom novih knjiga. Odlučili smo da pomognemo jer biblioteka kao ni podoodbor “Prosvjete” nemaju previše sredstava da izdvajaju za neka nova izdanja – rekao je predsednik borovskog SDSS-a Srđan Jeremić.

– Knjige su sve nove što je izuzetno važno i sve su novija izdanja koja se čitaju i traže, a to je ono što ovoj biblioteci nedostaje. Zahvaljujemo se borovskom SDSS-u na ovoj donaciji. Knjige ćemo razvrstati i elektronski evidentirati – kazala je Radmila Latas, predsednica borovskog pododbora SKD “Prosvjeta” dodajući da knjižni fond broji oko 11 hiljada knjiga, ali je nedavno, nešto manje od hiljadu knjiga koje su oštećene usled vlage i starosti, otpisano. Ipak, one koje predstavljaju svojevrsni antikvitet, brižno se čuvaju i ne izdaju se korisnicima.

U borovskoj Prosvjeti se proteklih mesec radilo na uređenju prostora, prvenstveno na sanaciji vlage u zidovima i krečenju. Čitav prostor poprimio je lepši izgled, a sada su i bolji uslovi za knjige. Biblioteka radi svakog radnog dana, ponedeljkom i sredom od 15 do 19, a ostalim danima od 10 do 14 časova.

– Pozivam sve meštane Borova da dođu, da budu članovi ove biblioteke i da koriste sve ove knjige, da dođu i vide kako izgleda ovaj prostor koji smo obnovili i da ove knjige budu žive knjige, a one su žive kada ih ljudi čitaju. Knjige zato i postoje da se čitaju, a ne samo da stoje na policama – poručila je predsednica borovske “Prosvjete Radmila Latas.

toany_list” data-a2a-url=”http://radio-borovo.hr/2020/06/16/borovski-sdss-donirao-knjige-prosvjetinoj-biblioteci-u-borovu/” data-a2a-title=”Borovski SDSS donirao knjige “Prosvjetinoj” biblioteci u Borovu”>izvor: radio-borovo.hr