Ako je ćirilica u Hrvatskoj nepoželjna, i Srbi su nepoželjni

Odluku Ustavnog suda o ćirilici i reakcije državnog vrha i čelnika Vukovara u Točki na tjedan komentirao je novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća i predsjednik saborskog Kluba SDSS-a Boris Milošević.

Prema odluci Ustavnog suda pojedine odredbe Statuta Grada Vukovara, koje se odnose na prava srpske nacionalne manjine na upotrebu svog jezika i pisma, trebale bi biti ukinute. Reakcije su stigle iz Grada Vukovara, a onda i s vrha političke scene. Predsjednica je na neki način dala za pravo gradonačelniku Vukovara koji je najavio da neće poštovati odluku suda?

“To me iznenadilo jer je predsjednica prisegnula da će poštovati Ustav i zakone. Njezina ustavna dužnost je da brine da institucije funkcioniraju po zakonu i da brine o političkoj stabilnosti države. A ovdje se svrstala na stranu nekoga tko otvoreno i javno tvrdi da neće poštovati odluku Ustavnog suda. I onda dolazimo do apsurdne situacije da novinari pitaju treba li poštovati odluku Ustavnog suda – odluka Ustavnog suda obvezujuća je za sve.Apsurdno je da uopće moramo raspravljati o toj temi. To je poraz pravne države i vladavine prava.”

“Ona direktno ne naređuje niti propisuje da će se morati postavljati dvojezične ploče. Odluka Ustavnog suda je kamilica, jedna blagonaklona odluka prema Gradu Vukovaru, gdje se grad poziva da poštuje vlastite odluke koje je donio. Ustavni sud u odluci jest ukinuo nekoliko diskriminirajućih odredbi i to treba pohvaliti. Međutim, ostavio je odredbu koja Gradskom vijeću daje za pravo da svake godine procjenjuje stupanj razumijevanja i tolerancije pa prema tome donese odluku treba li proširiti upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Dakle, jednostavnim rječnikom, dao je pravo trenutnoj političkoj većini na lokalnoj razini da odlučuje o pravima jedne nacionalne manjine. Mislim da je to težak teret za jednu lokalnu sredinu kao što je Vukovar i da se oni neće moći s tim nositi. Ipak, u toj odluci Ustavni sud poziva na dijalog i na neki način daje upozorenje da će u nedogled čekati odluku o proširenju prava – a što to znači u praksi, to tek trebamo vidjeti.”

Ustavni sud zapravo od Grada traži da u listopadu raspravi o tome postoje li uvjeti da se proširi razina prava. Međutim, Ivan Penava već je rekao da uvjeti ne postoje, niti će tada postojati. Isto ocjenjuje i predsjednica. Prema informacijama koje vi posjedujete, postoje li uvjeti da se, recimo, uvedu ćirilične ploče?

“Mislim da prvotne reakcije gradonačelnika Vukovara nisu dobre jer je on gradonačelnik svih građana. I one jedne trećine koja je stpske nacionalnosti. Mislim da je trebao reći – poštovat ćemo odluku Ustavnog suda, sjest ćemo sa svojim sugrađanima, raspravit ćemo to na Gradskom vijeću i donijet ćemo odluku. Ako nema uvjeta, Ustavni sud traži da se obrazloži zašto nisu stečeni uvjeti. Iz onoga što Penava kaže, proizlazi da uvjeta nikada neće biti. Ono što ja znam iz kontakta sa svojim sugrađanima, oni su spremni na dijalog, da vidimo gdje možemo ta prava proširiti.”

Sjećamo se scena iz 2014. godine kada su se razbijale ćirilične ploče u Vukovaru. Mislite li da sada postoje uvjeti za to?

“Ćirilične ploče u Vukovaru već postoje. To treba znati. Ova odluka se odnosi isključivo na ploče lokalne vlasti. Državne institucije dužne su i dalje imati dvopismene ploče. Dakle, Gradsko vijeće Vukovara može odlučivati samo o pločama u svojoj nadležnosti. Mi ne inzistiramo na postavljanju dvojezičnih ploča, ali inzistiramo na pokretanju dijaloga, da se poštuje odluka Ustavnog suda i da se donese odluka o proširenju prava. Mi pristajemo na postepeno proširenje, ali ne pristajemo na stav – nikad i nigdje.”

Koliko dugo ste spremni čekati? Proširenje prava niste uvjetovali rukama u vladajućoj većini?

“Mi smo ovo pitanje odvojili od rekonstrukcije i podrške Vladi u ovom trenutku. Sad je rano da postavljamo uvjete i podižemo tenzije. Ne želimo ispolitizirati cijelu stvar. Ima vremena da se pokaže hoće li se odluka Ustavnog suda poštovati.”

Ako u listopadu ne bude odluke Gradskog vijeća, što će učiniti SDSS?

“Sigurno ćemo to raspraviti na stranačkim tijelima te tražiti reakciju – i Ustavnog suda i Vlade.”

izvor: hr.n1info.com