Dve decenije od smrti Miloša Vojnovića

Kao i svake godine 25. oktobra rodbina, prijatelji i poštovaoci lika i dela Miloša Vojnovića, prvog predsednika Zajedničkog veća opština, okupljaju se na vukovarskom Novom groblju kako bi odali poštu ovom borcu za ostanak i opstanak Srba u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Parastos je služio prvi vukovarski paroh Saša Kuzmanović, a potom se okupljenima obratio sadašnji predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– Okupili smo se ovde da odamo poštu čoveku koji se borio za naš opstanak i ostanak na ovom tlu. Okupili smo se da se prisetimo žrtve koju je dao za našu zajednicu i da mu na neki način odužimo dug, odnosno da čuvamo, negujemo i razvijamo ono što je Miloš stvarao. Verujem da je jačanje Zajedničkog veća opština, naših institucija i naše zajednice najbolji način da mu taj dug vratimo – rekao je Drakulić.

Okupljenima se obratio i Milošev sin Nebojša i zahvalio im što se svake godine okupljaju na grobu njegovog oca kako bi mu iskazali poštovanje.

– Moj otac je jako voleo Kordun gde je rođen, voleo je i Vukovar možda čak i više, a voleo je i ljude koje je oko sebe okupljao i to evo, i dvadeset godina posle, još uvek čini. Hvala vam svima što čuvate uspomenu na njega – rekao je Nebojša Vojnović.

Miloš Vojnović rođen je u Glini 1952. godine, a od 1961. živeo je u Vukovaru. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1975. godine. Od 1981. do 1991. godine bio je sudija vukovarskog Opštinskog suda, te Predsednik Građanskog odeljenja. Za vreme rata u Hrvatskoj obavljao je civilne funkcije u pravosuđu i upravi. Za predsednika Zajedničkog veća opština izabran je 1997. godine i na toj funkciji je ostao do 2001. godine. Bio je jedan od osnivača SDSS-a i njegov potpredsednik.

Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca nosi njegovo ime dok je Samostalna demokratska srpska stranka ustanovila plaketu „Miloš Vojnović“ koja se dodeljuje najzaslužnijim pojedincima unutar ove političke organizacije.

izvor: zvo.hr