Јовић: Желимо Европу без међусобних граница, а не подељену жицом

На тему “Европа као мировни пројект” вечерас је у Европском дому у Вуковару предавање одржао проф.др Дејан Јовић, професор Факултета политичких наука у Загребу и кандидат СДСС-а на недавно одржаним изборима за Европски парламент.

Савремана друштва треба да комеморију, а не да славе рат. Друштва која своју садашњост и будућност базирају на ратним успесима и ратној слави, друштва су која и даље више нагињу ка рату него ка трајном миру и демократији, рекао је Јовић у уводним речима. Европска унија прошла је бројна искушења, а суштински је заживјела 1989. рушењем берлинског зида. Кроз своје епохе имала је двоструке аршине према разним земљама и разним ситуацијама који су се показали и на нашим просторима. Европа управо пролази једну од својих криза.

Јовић је указао и на прејак утицај Америке на политику Европе, при чему је Косово квалификовао америчком бомбом у срцу Европе а политику Доналда Трампа као створену за Европу да сагледа своју улогу и своју снагу на сопственом територију.

Европа је могла спречити сукобе у бившој Југославији да је хтела. Распала се бивша држава, али многи заборављају да су се и Хрватска и Босна и Србија распале по националним шавовима. Хрватску и Босну су европски фактори спојили поново, а Србију то нису желели. Нажалост, према Јовићу, садашњи трендови пре воде новим сукобима неголи помирењу.

На трибини у организацији фондације Фридрих Еберт о тему су говорили др Сенада Шело-Шабић из института за развој и међународне односе, Тиркан Каракурт директорица Фондације и нјемачки амбасадор у Хрватској др Роберт Клинке.

РОБЕРТ КЛИНКЕ
ТИРКАН КАРАКУРТ

Присуствовали су потпредседница странке и саборска заступница Драгана Јецков, председник Извршног одбора Боро Ркман, начелник оштине Негославци Душан Јецков, секретар ЗВО-а Винко Лазић, генерални конзул Србије у Вуковару Милан Шапић и други.