Хуманитарне акције у Кнежевим Виноградима

Организације српске мањинске самоуправе општине Кнежеви Виногради су у последњих пар месеци организирале три хуманитарне акције везане за помоћ најугроженијем делу становништва. Први је то урадио пододбор СКД Просвјета из Кнежевих Винограда који је сакупио преко 50 пакета различитог садржаја за помоћ нашем становништву на подручју Пакраца. Пакети помоћи ће се дистрибуирати преко организације у Белом Манастиру са малим закашњењем због ограничења кретања изазваног пандемијом корона вируса, а које је однедавно либерализирано.

Друга акција обиласка наших суграђана и симпатизера је организирана од стране Већа Српске Националне Мањине Општине Кнежеви Виногради и општинске организације Самосталне Демократске Странке је одржана 3. Маја 2020. Тада смо поделили 40 пакета основних потрепштина и пригодно писмо подршке уз напомене да се придржавамо свих захтева штаба цивилне заштите.

И коначно, трећа акција се одвијала прошлог викенда, тачније 10. Маја 2020. године када смо поделили још 55 пакета помоћи и упутили речи подршке нашим суграђанима. Мото целе акције је био “Нека сватко уради колико је кадар и неће народ пропасти”. Ово су речи нашег великог српског просветитеља Вука Караџића. Према речима носиоца ових активности, г. Владимира Хорвата и г.Милана Петровића, сусрети са нашим симпатизерима су на махове били изузетно дирљиви и добро примљени. Општа је оцена да су акције оставиле дубок траг међу становницима и улиле наду у боље сутра нашим најстаријим појединцима, те социјално најосетљивијем делу нашег народа. Намера нам је да и убудуће одржавамо овакве акције једном годишње и на такав начин искажемо солидарност и бригу о људима са којима живимо и које представљамо.

текст и фото: Петар ШМРЧКОВИЋ