У Загребу одржана седница Председништва странке

Председништво Самосталне демократске српске странке на јучерашњој седници одржаној у Загребу анализирало је је актуелну политичку ситуацију, реализацију оперативног програма за националне мањине те стање у страначким организацијама и одржаним ванредним изборним скупштинама.

 

О кључним елементима за побољшање положаја националних мањина кроз квалитетнију реализацију Оперативног плана премијер је упознат, осим у директним контактима, посебним писмом којег су упутили председник странке др Милорад Пуповац и председник Клуба заступника Борис Милошевић.

У документу је указано на неопходност што скоријег доношења Закона о потпомогнутим подручјима, Закона о брдско планинским подручјима и Закона о стамбеном збрињавању. Наведени законски акти односили би се првенствено на близу 680 000 становника који живе на подручју посебне државне скрби, а омогућили би потицајне мере за равномеран развој, демографску и привредну обнову. Од двадесет економски најнеразвијених општина чак 11 их је са српском већином, речено је јуче!

Такође тражи се, у истом циљу, убрзање оснивања Фонда за потпомогнута подручја, доношење праведније Уредбе за бодовање подносиоца захтева за стамбено збрињавање, те приступачнија цена за откуп станова бивших носиоца станарских права ван подручја посебне државне скрби.

Председништво је јуче усвојило информацију о одржаној ванредној извештајно-изборној Скупштини задарске жупанијске организације, те достигнутом нивоу припрема за ванредне Скупштине Бјеловарско-Билогорске, Загребачке, Приморско-горанске жупанијске организације, те градске организације Вуковар.