У Барањи прослављена епаргијска Слава Свети Стефан Штиљановић

У суботу је православна епархија Осјечко-пољска и барањска  прославила епархијску славу Светог Стефана Штиљановића у храму Ваведења Пресвете Богородице у Кнежевим Виноградима. Све организације српске мањинске самоуправе општине Кнежеви Виногради предвођене црквеним одбором су допринеле да ова велика свечаност, у којој је учествовало чак шест епископа прође у најбољем реду. Овакав број Епископа и свештенства у овој црквеној општини а и шире, није забиљежен у новијој историји тако да овдашњи верници изразито поносни и радосни што су учествовали у овом догађају.

Свету литургију је предводило Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије уз саслуживање архијереја Пакрачко-славонског г. Јована, Далматинског г. Никодима, Ваљевског г. Исихија, Ремезијанског г. Стефана и домаћина Осјечкопољског и барањског г. Херувима. Многобројно свештенство и монаштво је дошло из више епархија, као и верници из Барање, Славоније, Србије и Републике Српске.

За дочек великог броја гостију су у црквеној порти постављени шатори са столовима на којима су домаћини поставили колаче и освежавајуће напитке. Због великог броја учесника и гостију и ограниченог броја људи у цркви, постављен је велики видео зид и разглас у порти цркве, тако да је пристигли народ могао пратити свету литургију и у црквеној порти.

Исти дан је у вечерњим сатима у Каранцу у локалном ватрогасном дому одржано предавање о животу Светог Стефана Штиљановића које су посетили заинтересирани грађани.

Јуче,  на сам празник Светог Стефана Штиљановића је одржана јутарња литургија у храму Св. Стефана Штиљановића у Каранцу коју је предводило Његово Преосвештенство Епископ осјечко-пољски и барањски г. Херувим. Црквени одбор је захвалан Епископу на указаном поверењу и части што је био у прилици угостити овако велик број црквених великодостојника, политичких представника наше СДСС странке, вођа српских институција, локалних и регионалних самоуправа. 

текст и фото: Петар ШМРЧКОВИЋ