Ускршњи пакетићи у Кнежевим Виноградима и Борову

Организације српске мањинске самуправе општине Кнежевеи Виногради су свечано обиљежиле највећи хришћански празник Васкрс. На Велики петак се сакупљају дрва која домаћини остављају испред свјoх домова, а омладинци их сакупљају и одвозе испред црквене порте у којој се пали ватра. Ове године је у време сакупљања падала киша, али то није омело омладину да дрва сакупи и запали велику ватру.

На сам дан Ускрса, у цркви се окупио народ и деца а за коју је уприличено такмичење – Туцијада. Најтврђе јаје је добило вредну награду – паметни мобилни телефон који је поклонио конзулат Републике Србије. Поред тога, конзулат је поклонио и један лаптоп који је додељен породици са више деце у селу Каранац, а таблет вишечланој породици из Кнежевих Винограда. Српске организације из Кнежевих Винограда су с радошћу и захвалношћу прихватиле и поделиле поклоне конзулата наше матице, Републике Србије.

Поред тих поклона, подељено је преко 300 поклона – знака пажње, сваком домаћинству са порукама и Ускршњим честиткама ЗВО Вуковар, СКД Просвјета, странке СДСС и ВСНМ општине Кнежеви Виногради. Заједничким радом и слогом чувамо нашу традицију и преносимо је на наше покољење.

У организацији СДСС-а општине Борово, на православни Ускрс организована је традиционална подела пакетића свој деци која су се у недељу испред храма Св. Архиђакона Стефана у Борову, након литургије, окупила на такмичењу у туцању куваним јајима у организацији боровског удружења ” Плави Дунав” као и деци која су дошла погледати овај догађај.

Леп повод и сунчан дан допринели су доласку великог броја деце па је овом приликом подељено 150 ускршњих пакетића.
Пакетиће су деци поделили чланови боровског СДСС-а предвођени замеником жупана Вуковарско – сремске жупаније Срђаном Јеремић и начелником општине Борово Зораном Баћановић.