Ускоро општинама оснивачка права над школама

На јучерашњој седници Скупштине Вуковарско-сремске жупаније одржаној у Вуковару по захтеву Градског већа Вуковара пренета су оснивачка права над школама у овом граду са жупаније на градску управу. Жупанији је требало мање од месец дана да поступи по захтеву Градског већа Вуковара, док са друге стране нису довољне ни три године да поступи по истоветном захтеву општина Борово, Маркушица и Негославци!?

У том периоду Клуб већника СДСС у Скупштини уз подршку жупанијског Већа српске националне  мањине је у више наврата предлагао  управним телима Жупаније да се захтеви Општина, у складу са одредбама Закона о одгоју и образовању у основној и средњој школи, ставе на дневни ред Скупшине.

Пред ову седницу,  рекао је данас страначкој информативној служби председник Клуба СДСС-а Винко Лазић, Клуб је поново упутио захтев и предлог да се упоредо са захтевом града Вуковара, расправља и донесе одлука по захтевима општина Борово,Негославци и Маркушица.

То нам није уважено рекао је Лазић и додао како је затражио од Жупана да се у најкраћем могућем времену донесе позитивна одлука о преносу оснивачких права над школама на подручју наведених општина. У одговору  Жупан Божо Галић је  чврсто обећао да  ће захтеви Општина Борово, Негославци и Маркушица наћи на дневном реду следеће Скупштине ВСЖ. 

У доброј вери у контексту жупановог одговора Клуб СДСС-а је подржао вуковарски захтев за пренос оснивачких права, као што је подржао и Развојну страрегију жупаније до 2020., извјештај о финасијском пословању, те први ребаланс буџета.

фото: архива СДСС