Упокојење Оца Јована тежак губитак за српску заједницу

JOVAN

JOVAN

ВУКОВАР, 31. мај 2016. – Трагична смрт протојереја ставрофора Oца Јована Радивојевића тежак је ударац и ненадокнадив губитак за српску заједницу у Вуковару. Прота Јован погинуо је у недељу у тешкој саобраћајној несрећи, враћајући се са богослужења, на вуковарској обилазници.

Верни православни народ остао је без изузетног пастира који је у овим тешким временима знао да пружи утеху и наду сваком коме је била потребна, а Српска православна црква без једног од својих највреднијих прегалаца.

Отац Јован Радивојевић био је омиљен међу верницима у својој парохији, али и у целој епархији, а црква на Доброј води чији је он био старешина била је својеврсно уточиште и место великих дела. Красило га је изузетно стрпљење, доброта и љубав према човеку. Био је изузетан беседник, а свака његова проповед након богослужења на присутне је остављала снажан утисак.

Није само обављао посао свештеника него је ЖИВЕО СВЕШТЕНИЧКИ ПОЗИВ! Уз непрестану бригу о верницима уважавао је и подржавао рад свих српских институција радећи на заједночком добру свих Православаца као и свих грађана Вуковара.

Телу трагично преминулог Оца Јована јуче поподне су се у вуковарском храму Свете Петке међу стотинама верника поклонили председник и потпредседник странке др. Војислав Станимировић и Драган Црногорац, генерални секретар Данко Николић, председник Изврног одбора Боро Ркман, те мноштво других чланова и симпатизера странке – поштоваоаца протојерејеве људскости и његова дела.

Отац Јован рођен је у Борову 1974. године, где је завршио основну школу. Богословију је завршио у Сремским Карловцима, а завршио је и теологију на Богословном факултету Унивеверзитета у Беораду.

Написао је “Споменицу храма Преподобне матере Параскеве на Доброј води у Вуковару” и издао збирку духовних песама “Певаћу Господу за живота својега”. Активно је учествовао у издавању парохијског часописа Добра вода.

Покренуо је и организовао духовну и културну манифестацију “Бранкови дани у Вуковару” и био је дугогодишњи уредник и водитељ емисије “Реч православља” на таласима локалног српског радија “Дунав”. Старешина храма на Доброј води у Вуковару постао је 1995. године. Био је отац троје деце, а недавно је добио и унуче.

Прота Јован биће сахрањен данасна месном гробљу у Борову. Пре сахране, у боровском храму Светог првомученика и архиђакона Стефана, служиће се Света заупокојена литургија с почетком у 10 часова, а опело у 12 часова.