Сјећање на 261 жртву Кометника и околних села воћинског краја из 1942.

Литургијом у храму у Воћину те полагањем венаца и “часом историје” код споменика у Кометнику, јуче је одана почаст 261-ој умореној српској души од стране усташа 13. и 14. јануара 1942. године. Организатор комеморације је Вијеће српске националне мањине Вировитичко-подравске жупаније.

“Џелати су своје жртве убијали често на велике православне благдане, што није случајно јер о празницима у фамилијама влада свечана, топла и атмосфера љубави, а пто је требало уништити. Тако је било и овдје на мали Божић и православну нову годину 1942., рекао је историчар Милан Радановић износећи хронологију страдања недужних мјештана Кометника, Ђурића и Секулинаца тог 13. јануара 1942. Према његовин рјечима злочин над цивилима из ових села био је одмазда јер су двије фамилије из Кометника на преноћиште примиле 30-ак партизана из “Лисичинске гериле” односно оближњег села Лисичине. Због високог снијега нису се могли пробити ка Папуку гдје су се намјеравали састати са тамошњим партизанским одредима, па су били приморани заноћити у селу.

Иако партизанска група није борбено дјеловала, на дојаву млинара из Воћина сакупљене су јаке усташке снаге из Осијека, Валпова, Белишћа и Слатине које су извршиле масакр. Похапсиле су мјештане, затворили их у подрум опћинске зграде у Воћину те их изводиле у групама од по десет на егзекуцију. Чекајући да их зликовци одведу у смрт,  у том подруму 25 заробљеника се угушило јер их је 260 било згурано на мање од педесет квадрата при чему су једина два прозорчића, као довод зрака, била намјерно затворена!!!

Кометнички масакр једини је преживио Саво Бојчић који је нажалост умро прошлог љета!

У име Вировитичко-подравске жупаније бираним рјечима почаст страдалима је одао тајник Иво Хорват, а вијенце на споменик положиле су бројне делегације. Међу њима Драгана Јецков и Јован Влаовић у име СНВ-а те у име антфашиста потпредсједник ове организације на државном нивоу Лазо Ђокић.

Црвене руже у знак сјећања и пијетета према жтвама положене су у подруму зграде у којем су жртве биле насилно затворене.

Парастосу који је предводио Владика славонски Јован подсјетивши да је иа исти дан страдало и око 200 Срба из села Драксенић подно Козаре, присуствовали су, међу осталима, предсједник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман, дожупан вировитичко-подравски Игор Павковић, предсједник бјеловарско-билогорског жупанијског огранка Милан Радаковић  и бројни другу чланови и симпатизери наше странке.