Страначки представници на литургији у част Светог пророка Авакума

Свету архијерејску литургију у храму Преноса моштију светог Николаја у Вуковару јуче су служили епископи зворничко-тузлански Фотије и осечкопољски и барањски Херувим. Архијерејима су саслуживали протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, парох вуковарски, протојереј-ставрофор Миљен Илић, парох друге парохије вуковарске, протонамесник Немања Клајић, први парох даљски, јереј др Марко Шукунда, парох трпињски, ђакон Богдан Стјепановић (Епархија зворничко-тузланска) и ђакон Војислав Николић.

Литургији су присуствовали председник Главне скупштине СДСС-а др Војислав Станимировић, потпредседница и саборска заступница Драгана Јецков, председник вуковарско-сремске жупанијске организације Душан Јецков и председник вуковарског огранка наше странке Срђан Колар.

“Данас празнујемо светога пророка Авакума који је пророковао о доласку Господа Исуса Христа и о спасењу света његовим доласком. Идемо ка празнику Божића када ћемо ту свету тајну, ту благословену реч изговорити много пута ”Христос се роди”. Та реч нам говори, браћо и сестре, да се Христос родио ради нас и нашега спасења, да се он духовно рађа у свакој души људској, у свакој крштеној души. И данас се Христос благодаћу родио у нама, колико смо могли да у молитви и подвигу и скрушености доживимо данашњу свету литургију. Тако је на свакој литургији и сваком светом богослужењу”, рекао је епископ зворничко-тузлански Фотије у беседи окупљеним верницима.

Како је истакао, зато је добро да су дечица наша овде са нама, да уче своје православље из православних храмова, из цркве. Да не буде то православље само теоријско знање које уче у школама. “То је добро, али то може врло лако да прерасте у чисту сколастику. Да има везе са умом и разумом, али да нема везе са срцем. То нам није довољно. Зато волимо када видимо нашу дечицу у нашим српским православним храмовима, да се уче православљу, да се уче светосављу”, поручио је владика Фотије.

инф.сл / радио дунав