Станимировић и Ркман на јавној трибини о стању медија у РХ

Председник Главне скупштине др Војислав Станимировић и Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман присуствовали су синоћ у Вуковару јавној трибини о стању медија у Републици Хрватској. У солидно попуњеној дворани Српског културног центра о теми су говорили угледни осјечки новинари Драго Хедл и Горан Флаудер.

Јавни сервис ХТВ који би требао бити сервис грађана, сервис је власти и у томе је један од кључних проблема, сматра Хедл. Уместо објективног информисања данас на националној телевизији, за коју сви грађани плаћају немали износ претплате, имате разне покушаје ревизије историје и величања поражених идеологија. Хедл је указао на енорман број судских тужби против новинара, а међу туженим новинарима и сам је неколико пута био, као знатну препреку у професионалном обављању посла. Чак и национална телевизија подноси тужбе против колега из других редакција, рекао је.

СА ЛЕВА: ГОРАН ФЛАУДЕР, НИКОЛА МИЛОЈЕВИЋ (МОДЕРАТОР), ДРАГО ХЕДЛ

За Горана Флаудера кључни проблем који детерминише хрватску медијску сцену је капитал. И то се поготово односи на локалне медије. “Тешко је очекивати у било којој редакцији да професионално одрађујете посао ако се то коси са било којим интересом власника медија”. Потврдио је то са неколико примера сопственог искуства током више година уређивања веома гледане емисије “Карте на сто” Осјечке телевизије.

На читавом друштву је одговорност да ли ћемо имати професионалне новинаре или само “евидентичаре догађаја”!?

Трибина о медијској слици у Хрватској једна је у низу јавних трибина које сваке среде организује вуковарски Српски културни центар.