“Стазама завичаја” на Светог Илију у Тушиловићу

Педесетак путника намерника из Вуковара и околине, на овогодишњег Светог Илију, у среду је “Стазама завичаја” путовало на традиционални народни збор у Тушиловић поред Карловца. “Стазама завичаја” вишегодишња је манифестација коју организују Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић” и Вијеће српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније у сарадњи са ЗВО и СДСС-ом. Међу путницима највећи је број чланова или симаптизера наше странке. И у овогодишњој манифестацији домаћин је био председник Извршног одбора странке и председник Завичајног клуба Боро Ркман.

Прије Тушиловића, “караван” је застао у Топуском гдје их је у храму Светог Јована, протојереј ставрофор Миле Ристић упознао са историјатом цркве, животом овдашњих људи али и страдањима православних Срба у другом светском рату. Страдања су почела одмах успоставом тадашње “НДХ”, а један од дана у којима је страдао велик број људи је баш на Светог Илију 1941. “Тако да нисте случајно одабрали овај дан за посету”, рекао је парох Ристић, претходно прочитавши потресно писмо Милке Батало једне од жртава погрома над Србима 1941.

У Војнићу је “ходочаснике” дочекао начелник општине Небојша Андрић (независни) те уз остало нагласио како је општина Војнић пример доброг заједничког живота више нација на једном простору. Изнад општине уз државну су и заставе српске и бошњачке националне мањине.

Војнић је прва општина у РХ у којој су истакнути двојезичи натписи и у службену употребу уведен српски језик и ирилица!

Начелник општине Крњак Перица Матијевић (СДСС) госте је упознао да се највише овдашњег становништва бави пољопривредом од које се може солидно живети.

Централни догађај овогодишњих “стаза” је народни збор у Тушиловићу којем је присуствовало преко 1000 људи и једна је од највећих манифестација оваквог карактера у централној Хрватској. Песма, плес, игра, сусрети са пријатељима и упознавање нових људи… уосталом то је и један од циљева “Завичајних стаза”.

Унутар зидина у другом светском рату спаљеног храма Светог Илије обављено је ломљење славског колача а протојереј Дарко Дугоњић захвалио је сународницима из Вуковара на присусуству овом чину и доласку у Тушиловић.

“Драго ми је и поносан сам што су се путници намерници одлично провели и носе са Кордуна, како су ми повратно рекли, прелепе успомене и сећања, тим више што их скоро пола нису пореклом из ових делова Хрватске у којима живе Срби”, рекао је председник Извршног одбора СДСС-а и домаћин Боро Ркман. Додао је да је имао прилике говорити им о историји, страдањима али и данашњим животним перспективама у овим крајевима.

“Након Црног Потока, Перне, Пјешћанице и још неких других дестинација, овог љета одредиште је било Тушиловић. Већ починјемо планирати идуће “Завичајне стазе” и срећан сам да за њих постоји велики интерес, закључио је Ркман.