Срђану Колару поверење за нови мандат на челу вуковарског СДСС-а

Синоћ су делегати Скупштине Градске организације СДСС-а Вуковар Срђани Колару дали поверење за нови мандат на челу овог огранка, док је за потпредседника изабран Дејан Дракулић. Изабран је нови Извршни као и Надзорни одбор те делегати у Скупштини Жупанијске организације СДСС-а Вуковарско-сремске жупаније.

Подносећи Извештај о раду од средине децембра прошле године када је на  Скупштини изабрано ново водство, Срђан Колар је подсетио на бројне активности градске организације. Преносимо делове извештаја;

Извршни одбор градске организације у овом периоду одржао је 6 редовних седница. На Дневном реду седница, заједнички са Клубом већника СДСС-а, расправљало се и политички супростављало одлукама Градског већа. Бавили смо се комуналном инфраструктуром, обезбеђењем буџетских средстава, актуелном проблематиком, тражењем модела за успешно функционисање дечијег вртића Вуковар 2, тражењем решења за прекид праксе подзаступљености Срба у управним градским телима, установама, фирмама. Акценат у раду Извршног одбора, био је у бољој међусобној комуникацији и информисаности чланства о раду виших страначких тела и носилаца функција.

Посебан акценат рада био је на рад са младима. Одлазак већег броја младих, из Вуковара и Хрватске, немогућност странке да испуни, пре свега, егзистенцијалне захтеве младих (запослење, стипендије,..)  једни су од главних разлога слабије заинтересованости за страначки ангажман. Упркос томе, успело се организовати Актив младих, на челу са тадашњом председницом Милицом Шарчевић, који је на себе преузео активности везани за рад са омладином и програме од интереса за младе као што су „Лето са СДСС-ом“, „Стенд Ап“ комедија, те Ди-Џеј вече, а остале активности Актива младих су се везале за активности Извршног одбора. Учестовање у страначком раду са акцентом на изборне циклусе које смо имали у овом периоду. Редовна изборна скупштина донела је ново руководство на челу са Зораном Чањијем и Теодором Ркманом.

Актив жена делује као део Градске организације учествује у свим активностима Извршног одбора Градске организације. Актив је у своме раду показао организованост упркос чињеници да се жене тешко одлучују на друштвено политички рад.

Покренули смо Фејсбук страницу 27.06.2018. године. Страница има неколико стотина објава и прати је преко 500 активних пријатеља. Страница нам користи за медијску презентацију организације, клуба већника, чланoва странке, те за разна обавештења које се односе на фондове, откуп станова, позиве за предлагање културних, спортски, верских програма како према граду тако и према другим институцијама.

Одржали смо неколио конференција у којима су нам подршку дали председник странке проф. Милорад Пуповац, др. Станимировић, заступница Драгана Јецков те председник жупанијске организације Душан Јецков и председник ИО Богдан Ркман. Све у циљу заједничког деловања како би показали јавности да се овде ради о међунационалним сукобима у циљу застрашивања Срба овог подручја.

У склопу сарадње са удружењем пензионера „Вуковар Нови“ поделили смо преко 100 прехрамбено-хигијенских пакета социјално угроженим припадницима наше заједнице. Овај програм се показао важан сегмент рада организације јер осим политичког рада –обилазак терена и разговара са бирачима – има социјални моменат и једну надасве људску димензију. Такође приликом разговора са истим увиди се потреба за додатном активношћу као што је помоћ у цепању и резању дрва за огрев, финансијска помоћ за лекове, терапије.. итд.

Ово није једини случај помоћи нашим људима. У протеклом периоду помогли смо преко 30 чланова странке, симпатизера, припадника српске заједнице у Вуковару, све у циљу промоције странке. У месним организацијама са акцентом на Борово насеље подели смо 150 пакета у периоду око Божићних празника. Циљ нам је да овом акцијом помогнемо нашим суграђанима, а уједно да обиђемо терен пред престојеће изборне циклусе које смо имали 2019. године. Такође, наша омладинска организација у периду КОВИДА је пружала помоћ старим и немоћним те доносила храну, плаћала рачуне и све остало што им је било потребно.

Клуб већника СДСС-а у Градском већу Града Вуковара чине три већника: Весна Вујић, председник Клуба, Срђан Колар и Александар Прибичевић. Цело Градско веће има 23 већника из 6 странака: 10 независних већника, некадашњи већници ХДЗ-а,   5 из ХКС-а, 3 из СДСС-а, 3 из СДП-а, а по једног већника имају ДСС и Живи Зид. Владајућу коалицију чине независни већници и ХКС-а, њих 15, а код већег броја важних питања и тема имају подршку и свих осталих већника те је у таквом саставу Већа врло тешко артикулисати и остварити интересе наше заједнице, односно реализовати захтеве нашег чланства са терена и створити повољну климу код извршне власти да се ти интереси и пројекти реализују. Напуштањем Градоначелника Пенаве и већника из чланства ХДЗ-а још додатно је погоршао наш положај у градском већу.

Клуб већника СДСС-а на свакој седници Градског већа  активно учествује у расправама о свим питањима која се нађу на дневном реду при чему Клуб увек има јединствен став у погледу подршке или ускраћивања подршке одређеним питањима и одлукама, а све према договору и одлукама Извршног одбора Градске организације СДСС-а Вуковар.

Градоначелник и градска извршна власт је на нашу иницијативу током протеклог периода одговарала и поступала према бројним нашим већничким питањима која су увек била усмерена на битне проблеме наших сународника:

 • захтевали смо да се уреди још једна цеста према Православном храму на Доброј води;
 • непрекидно се залажемо за уређење стадиона Фубалског клуба „Вутекс – Слога“ Вуковар; – реализовано је уређење помоћног терена
 • инсистирали смо на решавању питања обнове основне школе Николе Андрића;
 • тражимо да се врати финансирање превоза за студенте који студирају у Осијеку;
 • тражимо градске стипендије и за редовне студенте који се школују изван РХ (у Србији), а посебно за оне који се образују за звања потребна за извођење наставе на српском језику;
 • захтевамо обнову цесте која води до Православног храма у Борову насељу;
 • затражили смо обнову православних крстова у парку Мазда и код ресторава Дунавска голубица те је Богојављенски крст код ресторана обновљен средствима града.
 • актуализирали смо питање обнове Елцовог црвеног магацина;
 • решили смо проблем приступа кући и насипања пута госпођи Драгици Самарџији;
 • на нашу инцијативу решен је прилаз Православном храму Св. Оца Николаја
 • инсистирамо на реконструкцији потпорних зидова у граду, обнови фасада кућа које су под заштитом, поправку тротоара и игралишта, чишћењу дивљих депонија и још бројним другим питањима из комуналне сфере;
 • противили смо се сваком поскупљењу градских услуга и тражили смањење социјалних давања, више помоћи за угрожене те суфинансирање огрева поготово у
 • инсистирали смо на бесплатним радним свескама за ученике основних школа,…
 • на захтев наших већника враћен је банкомат Алпе Адриа Банке у Борову насељу
 • реализовали смо изградњу настрешнице на православном гробљу чија је изградња коштала око 70.000 кн.

У извештају Колар је говорио и о сарадњи са српским удружењима, Црквом, активностима на очувању и развију дечјег вртића “Вуковар2”, успешним манифестацијама попут прославе Бадњака, Међународног дана жена, Видовдана и бројних других.

Похвалним речима о Извештају о раду изразио се председник Главне скупштине СДСС-а и делегар вуковарске Скупштине др Војислав Станимировић.

Пред вуковарским огранком су нови изазови а кључни су попис становништа и локални избори у пролеће народне године. За добар резултат, речено је, неопходна је укупна мобилизација бирачког тела и у том циљу максималан ангажман страначких активиста.

Делегате Скупштине, њих 35-оро од 40 колико укупно броји Скупштина, поздравили су саборска заступница и потпредседница странке Драгана Јецков, генерални секретар Данко Николић и председник вуковарско-сремског жупанијског СДСС-а Душан Јецков. Скупштини је присуствовао председник Извршног одбора странке Боро Ркман.