Српско вече у Поповцу

U организацији Већа Српске Националне Мањине Општине Поповац одржано је, сада већ традиционално, седмо Божићно и Новогодишње дружење. Свечаност је отворио председни ВСНМ Радојко Страјнић те поздравио госте и окупљени народ. Скуп су поздравили и честитали празнике начелник општине Зоран Контак и заменик начелника из реда српског народа Зоран Милошевић.

Овом приликом је на позорници поповачког Дома Културе изложен део етнолошког блага Срба општине Поповац – свадбени пешкири, везени стољњаци, ћилими и разне рукотворине. Права посластица за љубитеље изворних барањских експоната који исказују културно наслеђе и богатство овог дела Барање.

Међу гостима је био већи број страначких представника СДСС-а; Радомир Чварковић, Миле Хорват, Светлана Жарковић, Предраг Петровић, Драган Зорић, Стево Млинаревић као и представници других организација који су увеличали свечаност својим присуством. После поздравних говора и кратког извештаја о досадашњем раду ВСНМ и плану рада за ову годину, приређена је свечана вечера, а прослава се наставила уз песму и игру окупљеног народа. Организација ове свечаности је као и до сада веома добра уз укљученост великог броја локалног становништва и активиста, те може послужити као пример заједништва и слоге српског народа општине Поповац.

Српско вече одржано је и у Загребу где је у ресторану “Глбоус” више стотина загребачких Срба и њихових пријатеља славило улазак у Нову годину по Јулијанском календару. И у другим срединама попут Вуковара, Борова…, биће свечано организовани дочеци Нове године у организацији српских институција.

Петар ШМРЧКОВИЋ/инф.сл