СОМБОР: Округли сто о положају и перспективама Срба

Слику перспективе и положаја Срба у Хрватској, као дијелу Срба у региону, није лако сагледати у “једном раму” јер постоје бројне специфике, рекао је јуче у Сомбору предсејдник Извршног одбора Боро Ркман говорећи на округлом столу о перспективи Срба. “Требамо уважавати услове и начин живота Срба у урбаним хрватским центрима, Срба на истоку Хрватске и сународника у повратничким срединама од западне Славоније до Далмације”.

Нагласио је како су у најтежем положају управо Срби повратници који ће, уколико се неке битне ствари у врло догледно вријеме не предузму и од државе у којој генерацијама живе Републике Хрватске и од матичне државе Србије, за 30-ак година постати “егзотика” попут, како је илустративно рекао, данас Срба у Сентандреји!!!

На округлом столу у организацији Завичајног удружења “Коријени” у склопу традиционалне манифестације “Сусрети матице и дијаспоре” устврдио је како је данас у Хрватској на дјелу историјски ревизионизам. “У том ревизионизму  иде се толико далеко, да се не само изједначава улога партизана и усташа, већ је устаљена матрица по којој су партизани односно антифашисти били лоши, а усташе добри момци!” А на то, како је рекао, државне инситуције најчешће ћуте, без обзира што је антифашизам уставна категорија у Хрватској!

У оквиру манифестације у простору Српске читаонице “Лаза Костић” одржана је и изложба традиционалних производа и обичаја крајева у којима живе Срби. Уз представнике домаћина те Србе из Франкфурта, Чонопље, Горњег Милановца, Мањаче, Пригревице…, своје народно умијеће представили су и чланови Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца “Милош Војновић” из Вуковара представљајући стваралаштво Срба из Хрватске.

Народну традицију Срба из Лике, али у избјеглиштву, представили су чланови удружења из Апатина.

Тринаести Сусрети матице и дијаспоре почели су у петак јавном трибином о положају Срба у Србији и окружењу, а завршени су у суботу навече пјесничком вечери. Међу осталима присуствовао им је и директор Покрајинског фонда за помоћ избјеглицама Владе АП Војводине Душко Ћутило.