Скуп СДСС-а у Даљу

“У овој земљи, након што је ушла у Европску унију, као да је неко узео путоказ који води према бољој будућности и окренуо га за 180 степени, према лошој и опасној прошлости. Екстремни национализам је 2012. године ослобођен од појединих странака, а касније појачан од коалиције која се звала Домољубна. Није било друге него да се томе супротставимо заједно с онима који су то, као и ми , препознали”, рекао је Милорад Пуповац, кандидат СДСС-а за саборског заступника на предстојећим изборима обраћајући се припадницима српске заједнице на предизборном скупу ове странке у Даљу. Пуповац се осврнуо и на неочекивану реторику СДП-а у овој изборној кампањи.

“Најмање смо очекивали да ће људи из СДП-а користити ХДЗ-ову реторику и кренути, не у критику него у вређање српског народа који, тобоже, не зна куда иде 150 година. Па, зар није тај народ ишао са хрватским народом? Па, зар то није увреда и Хрватима који су са Србима и стекли слободу јер смо је несебично делили? С ким је Барања постала слободна 1918., с ким је Истра постала слободна 1945. ? “, рекао је Пуповац.

dalj2

СДСС-ов кандидат је истакао да Срби након 11.септембра желе мир и да се успостави нормално стање.

“У овој земљи нема мира. Упалиш радио и телевизију говори се о рату, уђеш у Сабор стално неко говори о рату, или војном или политичком. Време је да се народ престане исцрпљивати тиме и да се деца престану одгајати у том духу”, рекао је Пуповац. Један од циљева које је навео односи се на партиципацију у власти коју српска заједница није имала у протеклих четири-пет година, ни за време СДП-ове нити прошле Владе.

“Три заступника, да бисмо имали клуб, су нужна претпоставка , али далеко од довољног и потребног. Осим места која смо имали на основу Ердутског споразума као што су помоћници министара полиције, правосуђа, образовања и културе, морамо имати своје представнике у самој Влади, министарствима пољопривреде, регионалног развоја, просторног уређења, агенцијама за пољопривредно земљиште и за плаћања у пољопривреди , агенцији за европске фондове, морамо имати некога у ХБОР- у, јавним предузећима као што су Хрватске воде, Хрватске шуме и Хрватска електрорпривреда. ХЕП је ово полугодиште завршио с добити од милијарду и 200 милиона куна, а не могу одвојити 30 милиона да решимо проблем 70-так наших заселака који су без струје”, рекао је Пуповац додајући да се једино таквом партиципацијом могу створити претпоставке да се оно што је изгубљено у протекле четири године, надокнади у наредном мандату.

Србима с подручја ердутске општине обратили су се и Миле Хорват са својом заменицом Драганом Јецков и Борис Милошевић са заменицом Весном Бланушом.

“Ускоро ће бити десет година како сам секретарка ЗВО-а и познати су ми проблеми с којима се припадници српске заједнице сусрећу и зато је важно да имамо директан линк до наших саборских заступника. Други то немају, а неће ни имати”, истакла је Драгана Јецков. Подсетила је да је СДСС на прошлим изборима изгубио један мандат.

“Један наш саборски заступник је кукавички поступио и наш мандат предао ХДЗ-у, сад је са Бандићем, а ко зна с ким ће бити сутра. Толико о његовој веродостојности. Тај мандат морамо вратити”, поручила је Јецков. Изразила је задовољство што је СДСС препознао европски стандард о заступљености жена на изборним листама и позвала жене да изађу на изборе.

dalj1

Саборски кандидат Борис Милошевић из Шибеника је у протекле четири и по године обављао функцију помоћника министра управе, и како каже, пуно је научио о томе како систем функционише.

“На овом послу сам јако пуно научио, али не прописе јер сам њих знао, него сам научио како систем функционише, а функционише тако да ако немате руку у Сабору и aко ту руку не требају, без обзира штa пише у закону, ствари иду јако тешко. Зато нам требају три мандата. Ми знамо да ћемо их освојити, али је битно да у понедељак имамо што више гласова и да можемо рећи да народ стоји иза нас”, поручио је Милошевић. Уверен је да у општини Ердут нико нема проблем са узимањем роза листића, али је навео примере средина у којима људи осећају страх, што је потврдила и његова заменица Весна Блануша из Ријеке.

“У урбаним срединама се не прича и не говори јер ако проговориш онда си националиста, а ми нисмо националисти, ми само тражимо да можемо гласно, јасно и с поносом говорити својим језиком, причати о својим проблемима, и да наша деца могу слободно у школама учити свој матерњи језик”, казала је Блануша. Говорила је и о повратничким срединама и о томе како се вода затвара пред српским селима, а цеста завршава 100 метара пре и наставља 100 метара после њих.

“Не могу чак ни кола хитне помоћи доћи до тих јадних људи који су тамо дошли да би умрли. Њима је дечји смех најлепша мелодија. Кад одем у Инђију имам осећај као да сам дошла у своју Лику, одакле сам пореклом, јер 90 посто Личана живи у том делу Војводине. Ја желим да се они врате натраг, да живе као некад. Да би се изборили за оно што нас боли и што желимо, једини начин је кроз политику, а политика се чује у Сабору”, казала је Блануша.

dalj4

СДСС-ов кандидат Миле Хорват је истакао да је потребно ојачати српске инситуције као што су Заједничко веће општина, Српско народно веће, СПД “Привредник” и СКД “Просвјета” које су тешком муком стваране протеклих 20 година.

“Задатак нам је да створимо сигурност имовине и сигурност у раду јер 87 одсто уговора је на одређено време, на три месеца. Како онда можемо очекивати да млади људи остају у држави кад немају сигурност у послу, не могу дићи кредите, купити стан, ауто, засновати породицу? Морамо променити фискалну политику како би вам се од 100 куна које зарадите и дате држави вратило више од пет куна колико се сад враћа”, рекао је Ховат и позвао припаднике српске заједнице да у недељу, на велики православни светац Усековање, изађу на изборе и покажу да су Срби “озбиљан политички народ”.

Припадницима српске заједнице обратио се и председник СДСС-а др Војислав Станимировић који је и том приликом поновио да од октобра прошле године траје, како је рекао, пројекат разбијања СДСС-а и српских институција оптужујући за то поједине групације и удружења на челу с ХДЗ-ом и делом Католичке цркве.

“Узели су нам мандат, покушали су с СНВ-ом што им није успело, сада покушавају с Просвјетом и Заједничким већем општина. Не смемо дозволити да се ово настави”, поручио је Станимировић који се осврнуо и на питање регистрације школа на српском језику и писму споменувши Основне школе у Бршадину, Боботи и Маркушици које су затражиле регистрацију на хрватском , а не на српском језику, на шта српска национална мањина има законско право. Станимировић криви директоре који су то учинили из конформизма и због “својих фотеља”, а сада се , навео је, суочавају с проблемом да деца српске националности у оквиру наставног програма морају посећивати Меморијални музеј Домовинског рата, болницу и друга слична места.

“Видите како се то врло брзо врати, кад неки неће да схвате и неће да чују оно што је добро. Не може појединац због својих интереса да упропасти све оно на чему се радило 20 година. Док не будемо тога свесни, тешко ћемо опстати, а то можемо само заједничким снагама”, закључио је Станимировић и позвао бираче да на изборима гласају за кандидате СДСС-а.

Позив да изађу на изборе, 11.септембра упутио је и председник Општинске органзације СДСС-а Ердут Југослав Весић, а скупу су присуствовали и председник Жупанијске организације СДСС-а Осјечко-барањске жупаније Радомир Чварковић, заменици жупана Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније Јован Јелић и Ђорђе Ћурчић и други представници српске заједнице.

dalj3

Д.Бошњак